ZILE LIBERE 2016 mai mult cu trei fata de 2015

Romanii ar putea avea inca 3 zile libere, in afara celor prevazute deja. Parlamentarii vor ca sarbatoarea Inaltarii, ziua lui Constantin Brancusi, dar si ziua de 10 Mai sa devina sarbatori legale. Daca initiativa va fi aprobata, de anul viitor angajaţii de la stat vor avea 16 zile libere.

 

ZILE LIBERE: Ce se intampla in alte tari europene

Romania se afla anul acesta (2015) printre tarile cu cele mai putine sarbatori declarate zile libere prin lege, doar 9. Angajatii spanioli si greci au printre cele mai multe zile libere la nivelul Europei, 14, respectiv, 12, arata studiul Worldwide Benefit and Employment care a luat in considerare 64 de tari.

Sarbatorile legale in România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucratoare, altele decat zilele de week-end. In zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza, cu exceptia unitatilor sanitare si a celor de alimentatie publica, precum si a unitatilor in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita procesului de productie sau specificului ei.

Salariatii care lucreaza in astfel de unitati au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat in următoarele 30 de zile.

Zile libere 2016 calendar:

Anul Nou -Revelion
– 1 ianuarie » vineri
– 2 ianuarie » sâmbătă

Ziua Unirii
– 24 ianuarie » duminică

Paștele
– 1 mai » duminică
– 2 mai » luni

Ziua Internațională a Muncii
– 1 mai » duminică

Rusaliile
– 19 iunie » duminică
– 20 iunie » luni

Adormirea Maicii Domnului
– 15 august » luni

Sfântul Andrei
– 30 noiembrie » miercuri

Ziua Națională a României
– 1 decembrie » joi

Crăciunul
– 25 decembrie » duminică
– 26 decembrie » luni

Zile libere in 2016 vor fi in numar de sapte (7), celelalte sase (6) picand in week-end. Astfel ca, teoretic, vom avea mai putine zile libere decat in 2015. Daca parlamentul va aproba in 2016 a inca trei zile libere atunci vom mai urca in ierarhia europeana, in clasamentul facut pe baza de zile libere sau sarbatori legale.