Family safety tutorial monitorizare activitate pe internet

tutorial family safety

Family safety o aplicatie minunata, pusa la dispozitie de Microsoft prin sistemul de operare Windows prin care poti monitoriza activitate copilului la calculator si pe internet. Copil pe internet, o vorba tot mai relevanta. Daca noi, adultii ne-am intalnit cu internetul la o varsta si la un grad de maturitate sa spunem mai mare, va dati seama ce efect are internetul asupra unui copil mai necopt. Sunt de parere ca acest nou canal de comunicare in exces este periculos pentru oameni, si trebuie sa ramana un mediu de a comunica, exact ca si telefonul, televizorul(deoarece si aici apare o problema), si calculatorul trebuie sa fie educat in utilizare.

Monitorizarea activitatii copiilor pe internet a devenit o problema presanta pentru orice parinte. Acum parintilor li se pune la dispozitie o aplicatie cu care isi pot monitoriza actiunile si vizitele copiilor in internet.

Noul sistem de operare Windows 8 vine cu un sistem integrat de monitorizare a activitatii utilizatorilor locali in internet dar si monitorizare a activitatilor cu fisiere din calculator.

Mai jos am sa prezint un tutorial care va ajuta parintii in luarea unor decizii in ceea ce priveste securitatea copiilor in spatiul virtual numit internet. Este cunoscut faptul ca internetul nu este doar o sursa de informare si divertisment, ci si un spatiu mare in care pericolele de natura emotionala te pandesc, prin alterarea sau confundarea vietii reale cu cea virtuala si posibilitatea ca identitatea persoanei cu care copilul dumneavoastra dialogheaza prin intermediul retelelor de socializare sa fie la fel de imaginara ca si canalul prin care se realizeaza conversatiile.
Noi recomandam ca utilizarea internetului sa fie limitata ca timp, altfel ea poate duce foarte repede la izolare sociala, sau dependenta si confundarea realitatii cu virtualul.

Tutorial pentru activarea si configurarea functiei Family Safety pe pasi de urmat:

1. Asigurate ca ai pus filtre web

2. Ai blocat jocurile instalate pe calculator

3. Ai setat routerul cat timp sa furnizeze conexiune internet

Pentru a verifica totusi cum isi petrec timpul in fata calculatorului te invitam sa folosesti site-ul dedicat al Microsoft de Siguranta pentru Familie (Family Safety). Multumita acestui site vei putea vedea activitatea ce a fost facuta atata timp cat ati fost plecat la servici, sau copii au avut acces la calculator nesupravegheati.

Cum accesezi site-ul Family Safety?!

1. Trebuie sa ai cont de email pe unul domeniile Microsoft cum ar fi ca exemplu hotmail, live, me,… etc… pentru a putea verifica de la distanta la adresa  familysafety.microsoft.com

2. Daca ai instalat sistemul Windows 8 se poate face astfel:  cel mai simplu mod de a accesa site-ul Family Safety este prin intermediul unui link direct din Control Panel. Navigati la Control Panel -> User Accounts and Family Safety. Gestionati setarile de pe site-ul Family Safety”> si faceti clic de sau apasat pe link-uli pe care scrie Family Safety.

manage family safety

3. Dupa accesarea linkului veti fi rugat sa va autentificati cu datele de la pasul 1.

4. Odata ce v-ati conectat puteti vizualiza rapoartele de activitate ale copilului dumneavoastra facand clic pe link-ul sau apăsând Family Summary de langa numele lor.

windows 8 family safety summary

Cum vizualizati rapoartele Family Safety via web?!

Diagrama de la primul raport de activitate va arata site-urile pe care copilul dumneavoastra viziteaza cel mai frecvent, impreuna cu un grafic care detaliaza cat de des le-a vizitat in fiecare zi. Puteti vedea, de asemenea, cele mai recente site-uri blocate pe care a incercat sa le viziteze si orice cautari recente.

Pentru mai multe informatii puteti face clic sau apăsați „View all” in cazul in care acesta apare dupa „Cele mai populare websiteuri”, „Ultimele pagini blocate” sau „Ultimele cautari.” Acest lucru va incarca „Activitate Web” tab-ul si afiseaza informatiile solicitate.

acitvity report family safety

De aici puteti vizualiza toate site-urile copilului dumneavoastra pe care le-a vizitat de cand ati activat Family Safety pe contul lor. Aceasta optiune va poate arata urmatoarele informatii:

  • Numele fiecarui site pe care copilul dumneavoastra l-a vizitat in perioada de timp aleasa
  • Daca site-ul a fost permis sau blocat
  • Ce tip de site-ul a fost
  • Cand a fost vizitat site-ul ultima data
  • De cate ori copilul dumneavoastra a vizitat fiecare site

Acest lucru va ofera o idee despre interesul lor in navigare si va poate alerta la orice comportament ciudat care apare.

family safety web activity

De aici puteti folosi, de asemenea, „Change Settings” pentru a bloca eventuale pagini ce au trecut de filtrul preliminar al dumneavoastra, dar sunt inca inadecvate pentru copil, sau permite pagini care sunt inofensive, dar sunt inca blocate.

change settings family safety

De asemenea, puteti filtra rezultatele folosind casetele meniurilor care se afla in partea de sus a ferestrei. Selectati intervalul de date pe care doriti sa vizualizati si faceti clic sau apasati pe „Show Activity”.

show activity family safety

Cum sa vizualizezi rapoartele de activitate pe calculator ale copilului tau pe siteul Family Safety?!

Intoarceti-va la „Summary” tab-ul pentru a vizualiza graficul al doilea din pagina. Se afiseaza durata de timp copilul dumneavoastra a petrecut-o pe calculator. Detaliile grafice cu numarul de ore pe zi pentru saptamana trecuta. Veti vedea, de asemenea, o lista scurta de aplicatii si jocuri cel mai des utilizate, impreuna cu toate aplicatiile descarcate recent de pe siteuri si magazine online. Faceti clic sau apasati „View All” de pe acest grafic pentru a deschide fila PC Activity si pentru a vizualiza mai multe informatii.

pc activity report family safety

In partea de sus a paginii PC Activity veti vedea un grafic care afiseaza  intervalul in care copilul dumneavoastra a utilizat calculatorul in ultima saptamana in fiecare zi. Pe tabul „Web Activity” aveti posibilitatea sa modificati intervalul de date indicat cu ajutorul listelor meniurile care se afla in partea de sus a paginii.

tab pc activity family safety

Fragmentele colorate de grafic „PC Time” veti gasi o lista cu toate aplicatiile pe care copilul dumneavoastra le-a utilizat in perioada de timp aleasa.
Graficul va arata urmatoarele detalii:

  • Numele fiecarei aplicatii pe care copilul dumneavoastra a utilizat-o
  • De cate ori fiecare aplicatie a fost folosita
  • Daca aplicatia a fost permisa sau blocata
  • Cand a fost utilizata aplicatia ultima data
  • Timpul efectiv cat a fost utilizata aplicatia

PC Time family safety

Deruati in jos mai departe pentru a putea vedeace jocuri si aplicatii s-au instalat din Windows Store.

file downloads fs

Acest articol se adreseaza familiilor (tatal sau mama ) cu copii cu varsta de  maxim 12ani. Dupa aceasta varsta acest tutorial devine penibil si inutil.