Ai scapat apa pe laptop? Iata cateva sfaturi pentru salvarea lui

apa pe laptop ghid salvare

Ai scapat apa pe laptop!? Paaanicaaa si agitatie maxima! Trage aer in piept, intoarce laptop-ul invers si citeste manualul de supravietuire online a laptop-ului tau. Din ce in ce mai des apar cazurile in care s-a scapat apa pe laptop, uneori coca cola, cafea si alte bauturi foarte neprietenoase cu circuitele electrice.

Ai scapat apa pe laptop sau un alt lichid si ai ajuns aici pentru a te informa despre cum iti poti salva notebook-ul.
Cum s-a intamplat botezul laptop-ului? Ai pus o sticla de Coca Cola sau o cana cu apa, ori cafea prea aproape de laptop? Ai fost la o petrecere organizata intre prieteni, ai fost dj de serviciu cu propriul tau notebook, si din pacate ‘tipa aia beton’ a varsat pe laptopul tau cutia de suc sau apa pe tastatura?! Ghinion pentru laptop, dar poate deschide un canal de comunicare, cu un plus pentru tine, dar si cu un regret, deoarece se putea incepe o comunicare fara pierderi colaterale. Mai departe, cu tipa sau tipul, te descurci pe cont propiru, noi ne ocupam de partea vatamata, in continuare.
Retine! Dupa ce ai varsat apa pe laptop cel mai important este timpul de reactie, deci muzica oprita, si anume:

1. Intrerupe alimentarea cu energie si scoate acumulatorul laptop-ului, daca este posibil

Scoate alimentatorul laptop-ului si apasa butonul de pornire pana acesta se inchide. Apoi scoate bateria laptopului. La modelele de laptopuri ultraportabile – ultrabook -uri, bateria este in interiorul carcasei, aceasta ne putand fi deconectata. Apasa butonul de pornire pana ce ultrabook-ul se opreste fortat, dar nu plia ecranul in pozitia inchis. Nu plia ecranul in pozitia inchis, deoarece la unul din pasii urmatori va trebui sa-l deschizi iar. Odata deschis din nou, majoritatea ultrabook-urilor au aceasta functie, va alimenta sistemul de la baterie, iar laptop-ul ar putea suferi un scurt circuit.

2. Scoate toate perifericele conectate in porturi si DVD-ul din interior daca este prezent

Imediat ce ai oprit laptop-ul incepe si scoate din porturile USB mouse-ul, memory stick-ul, sau memoria din portul ‘card reader’ si dvd-ul din unitatea optica. De asemenea scoate cablurile conectate in laptop (de exemplu cel de retea).

3. Tine laptop-ul cu susul in jos, ca pe o carte deschisa si asezata invers

Deschide imediat laptop-ul in masura in care merge, tineti-l cu susul in jos, si stergeti cu un prosop sau un alt material absorbant uscat suprafetele umede pe care le vedeti. Alegeti cu atentie prosopul sau materialul cu care incepeti sa stergeti notebook-ul, noi recomandam ca materialul sa fie din bumbac si sa nu lase scame.
Clasamentul in functie de puterea de corodare a lichidelor ce ar putea ajunge in notebook-ul tau: apa este cel mai putin coroziv, in timp ce lichidele zaharoase si alcoolice sunt cele mai nocive, apa sarata este insa cel mai mare dusman al circuitelor integrate, insa aceasta este cam greu sa curga in laptop accidental.
Scopul articolului este de a atenua efectele negative ale acestora, cat mai mult posibil prin uscarea laptopului cat mai repede posibil.
In acest moment, există doua modalitati de a proceda. Pe de o parte, puteti merge la un service de reparare calculatoare; pe de alta parte, puteti incerca sa rezolvati singur problema. Daca doriti sa procedati cu o abordare ‘interventie pe cont propriu’, pentru a va maximiza sansele de a salva laptop-ul din accident urmati pasii ramasi. Retineti, daca notebook-ul dumneavoastra este inca in perioada de garantie a producatorului, deschiderea spatelui prin scoaterea suruburilor duce la pierderea garantiei. Cititi conditiile de garantie ale producatorului pentru a vedea daca laptop-ul are sistem LDI * – Liquid Damage Indicator.

4. Dezansambleaza laptop-ul pe care ai varsat lichid

Aici toate lucrurile se complica.

Laptopul pe care ai scapat lichid este acum invers asezat pe birou, cu capacul ecranului pe birou. Atentie – pune un material textil intre suprafata mesei sau a biroului pentru a proteja capacul impotriva zgarieturilor.
Recomandam cautarea modelului de laptop pe youtube cu video ajutator pentru a-l desface. Fiecare model de laptop, chiar de la acelasi producator, se dezansambleaza intr-un anume fel.
Nu ne asumam vreo raspundere, daca va stricati laptop-ul prin actiuni de fortare, sau scurt realizat prin manuirea defectuoasa a surubelnitei. Recomandam aducerea notebook-ului pe care ati varsat apa intr-un service de calculatoare, acolo unde personalul are experienta in ritualurile de dezmembrare a laptop-urilor.
Scoate-ti memoriile, hard disk-ul, unitate optica si tastatura din laptop.
Verificati daca exista lichide pe acestea si inlaturati oricare urma de lichide de pe componente.

5. Uscati cu atentie componentele si interiorul laptop-ului

Verifica fiecare componenta daca prezinta semne de coroziune sau este inca umeda. Daca lichidul care in curs in laptop este altceva decat apa (ex. cola, cafea, ceai) ia un tampon de bumbac impreuna cu alcool izopropilic de 99% si curata componentele. Este cel mai prietenos solvent cu circuitele electrice.
Daca observi semne de coroziune, ia o periuta de dinti pe care o scufunzi in alcoolul izopropilic combinat cu apa distilata (ATENTIE aici foloseste un amestec de apa distilata si alcool izopropilic cantitate de unu la unu) si indeparteaza semnele de coroziune. Nu folosi apa de la robinet sau de consum, deoarece aceasta contine minerale si va lasa dupa uscare sedimente pe circuite.
Pentru a accelera evaporarea suflati aer uscat in interior, dar nu fierbinte. Aerul fierbinte poate deteriora componentele mai sensibile din interiorul laptop-ului. Metoda cea mai sigura este de aspirare, dar cu mare grija la manevrarea furtunului aspiratorului. Daca folositi metoda aspirarii atentie la suruburi si la micile piese care pot fi aspirate accidental.

6. Reasamblarea laptop-ului

E timpul sa ansamblezi laptop-ul pe care l-ai uscat. Odata ce toate componentele s-au uscat poti urma instructiunile in sens invers pentru a repune laptop-ul in functiune. Chiar daca laptop-ul va functiona trebuie neaparat sa verifici tastatura. De obicei, lichidele care contin glucide strica in proportie de optzecisicinci de procente tastaturile laptop-urilor. Daca tastatura functioneaza ca inainte, esti norocos. Daca nu puteti comanda la magazinele care se ocupa cu comercializarea pieselor de laptop. In general o tastatura pentru laptop nu ar trebui sa coste mai mult de 350 lei.

7. Daca ai ultrabook va recomand sa va indreptati catre cea mai apropiata unitate de service pentru calculatoare

Pentru ultrabook-uri in general este foarte complicat de ajuns in ele, necesitand surubelnite speciale. Chiar daca esti dotat cu sculele de dezansamblat lasa pe cineva cu experienta. E greu de lucrat in Acer seria S, Dell XPS, Lenovo Carbon, Asus Zenboook, MacBook Air sau alte laptop-uri super subitiri. Totul e condensat si inghesuit, ca tu sa te lauzi ca ai un gadget usor si subtire.

Nu recomand folii anti lichide pe tastatura sau alte gadget-uri pentru ‘waterproofing’. Obtureaza ventilatia si dupa cateva luni de folosire au un aspect urat.

Din experienta, in majoritatea laptop-urilor, exista sistemul de avertizare LDI *, iar garantia dispare in momentul in care patrund lichide in laptop. Sunt unele serii de notebook-uri cu ‘tastatura waterproof’ care beneficiaza de garantie chiar daca ai varsat apa pe laptop.

LDI- Liquid Damage Indicator – sunt abtibilduri aplicate pe cele mai sensibile componente la lichide. Aceste abtibilduri, in contact cu lichidele, se dezlipesc si nu mai pot fi lipite inapoi. Adezivul lor practic este dizolvat de lichidele cu care intra in contact.

cafea pe laptop ghid salvare