Incarcare corecta bateriei laptop sau smartphone. Fie ca este smartphone Android, iPhone sau Windwos Phone citeste tutorialul de incarcare corecta baterie

incarcare corecta baterie smartphone

Care-i faza cu bateriile litiu-ion care se gasesc acum pe smartphone-uri sau laptop-uri? Cum se incarca corect bateria unui smartphone pentru a-i prelungi durata de viata?

Nu e foarte clar daca trebuie tinute incarcate undeva intre 40 – 80% sau daca trebuie descarcate complet si apoi incarcate 100%. Pana la urma care este optiunea ideala pentru a prelungi durata de viata a bateriei? Intr-adevar, exista destula confuzie in jurul acestui subiect pentru ca bateriile litiu – ion sunt complet diferite de generatia anterioara, fata de cele pe baza de nichel.

In plus, incarcarea necorespunzatoare poate duce la scaderea duratei lor de viata. In mod normal, bateriile litiu – ion au o durata de viata de cativa ani, dar o utilizare necorespunzatoare poate rezulta in scaderea duratei de viata, adica bateria se va descarca foarte repede. Un studiu despre incarcare corecta baterie litiu – ion arata urmatoarele sfaturi pe care va invitam sa le cititi mai jos.

Iata cateva sfaturi de incarcare corecta a bateriei, care pot ajuta la prelungirea duratei de viata a bateriilor litiu – ion:

Incarcare corecta baterie litiu – ion laptop:

 • Descarcari incomplete. In loc sa fie complet descarcate de fiecare data, se pare ca bateriile functioneaza mai bine daca se descarca partial, iar apoi sunt incarcate iarasi partial.
  Conform tabelului de mai jos, creat de Battery University, se pare ca descarcarile partiale de pana la 50% sunt mai benefice pentru durata de viata a bateriei decat descarcarile partiale de doar 10% sau cele aproape complete.
  incarcare corecta baterie cicluri incarcare
 • Nu incarca bateria 100%. Se pare ca bateriile litiu – ion nu trebuie incarcate 100%, ba chiar nu e deloc recomandat. Intervalul ideal e 40 – 80%. Asa ca incercati sa folositi acest interval pentru a prelungi durata de viata a bateriei. Si, daca totusi incarcati bateria complet, nu lasati telefonul conectat dupa terminarea incarcarii. Mai toti facem lucrul asta, dar e un obicei care are efecte asupra sanatatii bateriei. Daca lasati telefonul la incarcat peste noapte, folositi un device precum Belkin Conserve Socket care are rolul de a opri alimentarea odata ce bateria incarcata 100%.
 • Descarcare completa cel putin o data pe luna. Desi aceste baterii nu trebuie descarcate complet regulat, majoritatea bateriilor „smart” iti spun cat mai au pana la descarcarea completa. Aceasta functie poate fi data peste cap de catre descarcarile partiale, asa ca producatorii recomanda o descarcare completa o data pe luna pentru a permite recalibrarea functiei.
 • Pastreaza bateria rece. Multi trec cu vederea acest lucru. Caldura excesiva are efecte negative nu doar asupra procesorului, dar si asupra bateriei. Battery University spune ca o baterie supraincalzita se va deteriora mult mai rapid decat una rece. De aceea, se recomanda utilizarea unui stand special pentru laptop care permite racirea procesorului si a bateriei implicit.

Cand vine vorba de smartphone, exista cativa pasi care ajuta:

Incarcare corecta baterie litiu – ion smartphone.

 • Oprește aplicatiile care consuma bateria.
 • Fii atent la procesele ce ruleaza in background.
 • Incerca sa „racoresti” telefonul cand simti ca ia foc – scoate-l din buzunar, foloseste un suport special atunci cand te joci pe telefon sau cand folosesti navigatia.
 • Nu-l tine tot timpul in husa.

Daca veti tine cont de aceste sfaturi, este posibil ca viata bateriei sa fie prelungita. Evident, nu trebuie sa deveniti foarte stricti dintr-o data – daca se intampla sa nu aveti un incarcator la indemana si bateria sa se descarce complet, nu e un capat de tara.

Mai multe sfaturi despre cum sa prelungiti durata de viata a bateriei veti putea gasi pe situl Battery University.