Acumulatorii și baterii metodă de revitalizare a lor la rece

tipuri baterii

Bateria de la laptop nu mai se încarcă bine? Bateria telefonului nu mai ține? Un truc ce merită încercat pentru a revigora capacitatea de încărcare a bateriei.

Putem pleca de la teoria în care se spune că atunci când se atinge temperatura de zero grade absolut (273,15 grade Kelvin) un conductor electric devine superconductor. Defapt reacțiile chimice din conductor sunt stopate, iar energiile mecanice cuantice sunt minime.

Bazându-ne pe această teorie mulți dintre electroniști cunosc trucul prin care bateriile care au fost degradate prin numărul mare de cicluri de reîncarcare pot fi revitalizate prin înghețare.

Această metodă de refacere a proprietăților încărcare a acumulatorilor poate fi folosită pentru acumulatorii laptopurilor, acumulatorii telefoanelor și a altor tipuri de acumulatori. Acum sper ca nu se va chinui cineva să introducă în frigider un acumulator auto de dragul testelor, acesta suferind procesul în mod natural în timpul iernii.

Etapele de parcurs pentru a revitaliza unui acumulator:
scoatere baterie laptop
1. Se scoate bateria din laptop și se asteaptă ca ea să ajungă la temperatura camerei pentru a evita formarea condensului excesiv;

2. baterie in pungaSe introduce bateria într-o pungă de plastic și se va etanșa pentru a fi izolată bine și pentru a evita combinarea aerului umed cald din camera înmagazinat în pungă și cel rece și umed din frigider;

3. Se introduce în congelator și se lasă la înghețat timp de 12 ore;

4. După cele 12 ore se scoate bateria din frigider și se lasă la climatizat până ce bateria va ajunge la temperatura camerei și se va îndepărta condensul apărut cu ajutorul unei lavete;

5. Se vor efectua 5 cicluri de încărcare și descărcare complete;

6. După finalizarea operațiunii bateria va recâștiga în capacitatea de încărcare, aceasta putând varia în funcție de natura reactivilor chimici din ea, NI-MH, NI-CD, Li-Ion, Li-Po;

Pentru bateriile cu agenți Ni-MH și Ni-Cd îmbunătățirea capacității de încărcare este de până la 5%. În cazul bateriilor Li-Ion este de până la 8%, iar pentru cele ce conțin Li-Po este mult mai mică datorită efectului de memorare a capacității mult mai redus.

Atenție! Nu încărcați bateriile imediat ce au fost scoase din frigider și nu le introduceți dacă aceastea sunt fierbinți. Există pericolul să se deterioreze sau chiar să explodeze.

Pentru a încetini procesul de descărcare inerțială naturală este recomandat să stocați bateriile în frigider, înghețul fiind un inhibator bun pentru reacțiile inerțiale ce au loc în acumulator.