CODECURI VIDEO programe ce trebuie instalate pentru a putea vedea filmele pe PC, laptop sau tableta

codecuri video recomandate pentru pc

CODECURI VIDEO sunt programele care te ajuta sa comprimi si sa decomprimi filmele si fisierele video pe care vrei sa le vizualizezi.

De ce ai nevoie de codecuri video?! Pentru a putea sa urmaresti filmele sau fisierele video pe calculator. Deoarece filmele downloadate sau prezente de discuri DVD sunt comprimate cu ajutorul acestor programe numite codecuri video.

Cele mai folosite codecuri video sunt MPEG-4 si H.264

Codecul MPEG-4 poate fi accesat cu codecurile individuale DivX Pro, Xvid, FFMpeg, 3ivx si sunt continute de majoritatea pachetelor de codecuri video disponibile la download.

Codecul H.264 este tot MPEG dar mult mai comprimat folosind un compresor video si un compresor audio simultan. Acesta poate fi accesat cu urmatoarele codecuri individuale: x264, nero digital, quicktime, DivX Pro.

Codecuri propietare sistemelor de operare raman cele facute de Microsoft si anume WMV (Windows Media ) si MS-MPEG 4v3. Ms-mpeg 4v3 este o versiune propietara Microsoft. Aceasta poate fi accesata cu o versiune de program hackuita numita DivX.

Codecuri de sine statatoare ale unor furnizori de continut media sau producatori de dispozitive de procesare imagini ar fi: Indeo, Cinepak, RealVideo, Dirac, DNxHD, Sorenson Spark sau H.263

Pachete codecuri recomandate pentru instalare pe PC

Exista probleme in instalarea codecurilor in calculator ele intrand unele cu altele in conflict in functie de playerul video folosit astfel ca recomandam atentie mare celor ce folosesc Nero, Quicktime si Winamp care preinstaleaza codecurile.

Topul pachetelor de codecuri ca si folosire pe sisteme de operare Windows XP/Vista/7/8

K-lite codec pack
Windows 7 codecs – nerecomandat celor cu Windows XP
ACE Mega Codecs Pack

Mare atentie de unde descarcati aceste suite de codecuri pentru ca printre codecuri se pot strecura si programe de tip malware. Prima recomandare ar fi descarcarea de pe pagina furnizorului, dar nici aceasta este neaparat sigura. Ceea ce nu trebuie sa lipseasca inaintea instalarii pachetului de codecuri este antivirusul.
Pentru cei ce folosesc sisteme de operare pe arhitectura de 64bit si instaleaza varianta de pachet de codecuri video construite special pe 64 bit, sa tina cont ca si playerul video trebuie sa fie si el pe arhitectura de 64bit. Altfel codecurile nu vor rula deoarece au alta cale de apelare in sistem.
Microsoft este insa singurul care a gasit solutia stabila pentru stoarcerea performantelor pe codare si decodare a fisierelor pe sisteme de 64 bit astfel ca singurele performante notabile si calitate fara sincope de functionare le veti obtine pe formatele Microsoft wmv, wma, si divx. Divx nu are legatura cu DivX Pro, fiind un hack te accesare a fisierelor.

Eu personal recomand VLC player, care poate fi solutia perfecta pentru vizualizat majoritate tipurilor de fisiere.
In rest folositi ce vi se pare ca suna mai interesant.

Personal folosesc VLC si Foobar pentru player video si audio, pentru cat mai putine briz brizuri si eficienta in procesare.  Sunt gratuite si dezvoltate de o comunitate mare. Cele doua playere video au in componenta lor principalele CODECURI VIDEO folosite pentru vizualizarea fisierelor media.