Aparat aer conditionat recomandat in functie de suprafata de climatizat. Sfaturi practice pentru achiziţia aparatelor de aer condiţionat.

Aparat aer conditionat optim in functie de suprafata de climatizat. Mai jos gasiti materiale de informare cu privire la ce putere de climatizare a aparatului de aer conditionat trebuie in functie de suprafata.

 Nu stim ce capacitate de racire / incalzire este optima in vederea achizitiei aparatelor de aer conditionat. Am creat acest mic tutorial de calcul al puterii de climitazare necesare aparatului e aer conditionat pentru avea un consum de energie optim.

aer conditionat sfaturi achizitie in functie de suprafata

Capacitatea sau puterea de racire / incalzire a aparatelor de aer conditionat este exprimata in BTU/h (British Thermal Units pe ora). Pentru a stabili necesarul de BTU/h si respectiv, capacitatea aparatului de aer conditionat de care avem nevoie, trebuie sa luam in calcul suprafata spatiului, inaltimea acestuia, si sa tinem cont de sursele generatoare de caldura (numarul de persoane, numarul de calculatoare, numarul de becuri, radiatoare, ferestre neizolate sau fara filtru UV) .

Formula de calcul pentru unitatea de masura BTU: suprafata(m²) x inaltimea camerei x 40 x 3,412 = BTU

Alegerea capacitatii aparatului de aer conditionat dupa suprafata camerei. (considerand inaltimea incaperii de 2,5 – 3m)

Recomandare aparat aer conditionat pentru locuinte:

– intre 18 – 25 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 9000Btu-h

– intre 24 – 35 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 12000Btu-h

– intre 28 – 45 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 14000Btu-h

– intre 40 – 50 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 18000Btu-h

– intre 48 – 70 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 22000Btu-h

– peste 80 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 30000Btu-h

Recomandare aparat aer conditionat pentru birouri si spatii comerciale:

– intre 14 – 22 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 9000Btu-h

– intre 20 – 30 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 12000Btu-h

– intre 24 – 36 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 14000Btu-h

– intre 33 – 55 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 18000Btu-h

– intre 40 – 60 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 22000Btu-h

– peste 80 mp recomandare aparat aer conditionat cu capacitate 30000Btu-h

 

Sfaturi achizitie tip aer condiţionat clasic sau inverter.

Mod functionare aer conditionat clasic(compresor ON/OFF)

Aparat aer conditionat ON/OFF.Grafic functionare aer conditionat compresor ON/OFF

Compresorul aparatelor de aer conditionat tip ON/OFF functioneaza cu o viteza constanta si maxima in acelasi timp. Pe masura ce compresorul porneste (ON) si apoi se opreste (OFF), temperatura creste si scade semnificativ.

Mod functionare aer conditionat Inverter

Aparat aer conditionat cu inverter.Grafic functionare aer conditionat compresor DC Inverter

Principala caracteristica a aparatelor de aer conditionat de tip inverter, este ca acestea isi schimba viteza de rotatie a compresorului pentru a veni in intampinarea cerintelor de temperatura care se doresc in spatiile unde sunt instalate. In modul racire sau incalzire, imediat ce unitatea porneste, compresorul functioneaza la capacitate maxima, astfel incat sa se ajunga repede la o temperatura confortabila. In acest moment, viteza de rotatie a compresorului se diminueaza, atingand viteza de rotatie optima pentru punctul de temperatura setat.

 Accesorii confort ale aparatelor de aer conditionat care contează în alegerea cumpărătorului:

Care sunt cele mai importante detalii tehnice pe care cumpărătorul trebuie să le ia în calcul la achiziţionarea unui aparat de aer condiţionat?

Cele mai importante caracteristici tehnice:

– sarcina termica (cati kilowati rece sau cald asigura aparatul)

– puterea consumata (consumul mediu anual kwh)

– tehnologia: Inverter sau On/Off

– nivelul de zgomot

– sistemul de purificare/filtrare/dezodorizare a aerului (filtre pentru eliminarea prafului, filtre anti­aler­gic, filtru Plasma, filtru Nano Carbon, filtre pentru eliminarea mirosurilor, fumului de tigara)

– directionarea fluxului de aer in incapere

– flexibilitate in instalare

 

Sfaturi practice:

Chiar daca nu aveti un buget prea mare pentru investitia intr-un aparat de aer conditionat, nu cumparati un model subdimensionat deoarece acesta va trebui sa functioneze la turatie maxima.

Cel cu putere mai mare decat necesarul vizat poate functiona la turatie medie fara a provoca cheltuieli suplimentare.

Mare grija la achizitia tipului de aparat aer conditionat, chiar daca tehnologia inverter asigura o economie energetica de 30% fata de cele cu compresor clasic calculati timpul de folosire al aparatului intr-un an de zile pentru a face un calcul de amortizare a investitiei. Daca aparatul este folosit mai putin de 2 luni de zile (inclusiv incalzire) in timpul anului atunci recomandam momentan tehnologia clasica din cauza pretului piperat al inverterelor. Mai este valabila aceasta optiune doar anul acesta. De anul viitor Uniunea Europeana impunand producatorilor de echipamente climatizare doar productia de invertere si interzicerea importurilor de compresoare de tip vechi ON/OFF.

Utilizati cate un splitter pe fiecare camera si evitati montarea pe hol pentru a raci / incalzi mai multe camere in acelasi timp, deoarece veti consuma mai multa energie, iar randamentul aparatului va fi unul scazut.