afectiuni aer conditionatAerul conditionat folosit necorespunzator poate genera afectiuni dintre cele mai grave.

Aerul conditionat este o necesitate pentru confortul si randamentul populatiei, in zilele de vara cand temperatura ajunge la valori extreme, atat la servici, acasa sau in masina. Pentru unii aerul conditionat este o necesitate, pentru altii insa reprezinta chiar un inamic pentru sanatate.
Aerul rece si uscat provenit de la aparatul de aer conditionat poate avea o serie de efecte neplacute sau chiar grave asupra starii de sananate a unor persoane. Astfel, folosirea gresita a aparatului de aer conditionat poate provoca raceala, pneumonie, laringita, sinuzita, rinita, astm, dureri de cap, de masele, ale spatelui, gatului, dureri intercostale. Si ochii pot fi afectati de aerul conditionat, aparand iritatii, inrosire, lacrimare.
Utilizarea aparatelor de aer conditionat in camerele copiilor impart parerile medicilor pediatri: unii medici sustin ca este exclusa utilizarea aparatelor in camerele copiilor deoarece organismul copiilor se adapteaza mai greu la schimbarile bruste de temperatura, alti doctori, dimpotriva, sustin ca nu este nici o problema atata timp cat este utilizat in conditii optime, ca si pentru restul populatiei.
Afectiunile de mai sus sunt provocate de trecerea brusca de la o temperatura foarte ridicata la una foarte scazuta, de lipsa umezelii din aer, de viteza mare de circulatie a aerului sau de imbaxirea filtrelor aparatului de aer conditionat. Necuratarea filtrelor de aer la intervalele recomandate de producatorii aparatelor de aer conditionat provoaca infectiile respiratorii.
Este recomandata spalarea sau inlocuirea acestora de doua ori pe an sau conform instructiunilor de folosire a fiecarui aparat de aer conditionat.
Specialistii sustin ca, pentru a evita complicatiile, aparatul de aer conditionat trebuie amplasat la cel putin sase metri distanta de locul in care stam, iar temperatura optima trebuie sa fie in jurul valorii de 25 de grade Celsius, putin mai crescuta in cazul zilelor mai toride pentru evitarea diferentelor mari de temperatura.