Android iubit de utilizatorii sai. Utilizatorii sistemlui de operare Android nu sunt tentati sa treaca la iPhone

Pentru ca tot se face mare valva cu lansarea iPhone 5, m-am gandit sa va prezint cinci motive pentru care utilizatorii de terminale mobile Android nu vor trece la IOS, respectiv iPhone 5.

android versus iOSNu am sa spun niciodata ca sunt 100%, niste motive care sa tina un client aproape de Google, dar par a fi cel putin logice.

1. Hardware (Specificatiile fizice)

Apple nu a venit niciodata cu capacitate tehnica si putere de calcul mare. Daca vom compara iPhone 4S cu Galaxy Nexus, vom vedea clar ca, Galaxy Nexus surclaseaza fara drept de apel Iphone-ul 4S din punct de vedere al platformei tehnice. Procesorul mult mai rapid, de doua ori mai multa memorie ram, capacitate de folosire a retelelor 4G/LTE, wireless N cu suport pentru 5Ghz.

Singurele componente unde Iphone 4S este mai bun sau cel putin egaleaza performantele sunt legate de spatiul de stocare, si ma refer la cel de 64GB. Tot la capitolul superioaritate a lui iPhone 4S este si ecranul Retina, dar nu surclaseaza ecranul lui Galaxy, fiind totusi pus mult marketing din partea Apple, intre cele doua ne fiind diferente sesizabile ochiului uman. Tot un mic avantaj il are si procesorul grafic al iphone-ului, dar doar sesizabil ca fiind superior in testele de benchmark.

2. Android 4.1 Jelly Bean

Noul sistem de operare Android Jelly Bean surclaseaza ultima versiune de iOS, care pierde din ce in ce mai mult teren. Android 4.1 reprezinta, defapt si schimbarea OS intr-unul care asigura performanta sporita, sistem de notificare mult imbunatatit, iar sistemul de comanda vocala al Google inglobat in ultima versiune de Android, da clasa si face ca aplicatia omoloaga Siri de la Apple sa para ca fiind o aplicatie de entertaiment si foarte putin utila, chiar si cu ultimele imbunatatiri aduse in iOS 6. Clar iOS nu mai este un concurent pentru Android acesta deja tintind si dorind sa-si mentina utilizatorii multumiti in lupta ce va urma cu Windows 8-ul lui Microsoft.

Ultima versiune de Android, va putea fi instalata si pe terminalele ce au versiunea Gingerbred, ceea ce va mai spala din esecul Gingerbread un sistem de operare mai incet si care iti da dureri de cap in folosirea cotidiana.

Restrictiile lui Android fata de iOS sunt zero comparate, dat fiind ca Android a ramas un sistem opensource, iar cei ce vor sa-si urmareasca terminalele Android cu ceea ce comunica in fundal dispozitivul lor si unde se duc informatiile cerute, este un mijloc transparent de a arata ca utilizatorul detine controlul sistemului de operare si nu compania care l-a produs.
Ca si minus al sistemului Android este, sistemul de actualizare si multitudinea de versiuni a OS-ului, in functie de producator sau retea de servicii. Acest sistem amorf intarzie actualizarile critice ale sistemului, prin trimiterea cu intarziere a actualizarilor de catre  furnizorii ce au modificat OS-ul. Aceasta problema pare a fi rezolvata de catre Google cu lansarea unui sistem universal, respectiv Jelly Bean.

3.  Accesibilitate pentru dezvoltatori

Deoarece este un sistem Open Source,  va dati seama ca fiecare pasionat isi poate personaliza sistemul(nu doar interfata) a incerca imbunatiri personalizate de performante sau securitate. Totodata sistemul are un feedback de securitate si imbunatatiri performante datorita accesului usor la sursa de programare, notificarile de  gauri de securitate venind foarte eficace datorita modificarilor multiple al unui numar mare de pasionati care au acces gratuit la sursele fisierelor sistemului.

4. Varietate de produse

Majoritatea producatorilor de terminale mobile, smartphone-uri, tablete vor alege un sistem de operare gratuit. De aici clientii pot alege ce terminal isi doresc, sau ce brand-uri de produse mobile doresc.
Totodata oricine are de cheltuit pe produse de comunicatii suma echivalenta in lei a 200 de dolari isi poate achizitiona terminalul, nefiind nevoie de foarte mari sacrificii financiare pentru a putea beneficia de tehnologia secolului 21.

5. Perceptia

Sigur, acum, Apple se poate mandri ca are o multime de fani inraiti ai produselor sale, dar totusi prin impunerea unei calitati de executie, dupa cum zic fanii inraiti, la superlativ, este destul de greu sa pastrezi acelasi ritm de dezvoltare tehnica si design. Presiunea apasa din ce in ce mai mult pe Apple, din cauza asteptarilor foarte mari din partea utilizatorilor fideli.
Iphone este in continuare un terminal, corect si bine construit, cu un design frumos, si un departament de marketing de exceptie, dar in anul 2012 nu mai conteaza doar sa vinzi aceasi platforma tehnica, impachetata frumos la preturi foarte mari, avand in vedere ca produsele tale sunt asamblate in aceeasi tara in care concurenta ta le asambleaza si ea, dar cu preturi de vanzare cu 20%-30% mai mici.
Vanzand cantitati mari nu te mai poti numi un producator exclusivist, creand prin produsele tale o delimitare in clasele sociale. Tot ce e la moda trece, dar poate cineva se bazeaza ca, peste cativa ani va fi din nou in trend vintage-ul electronic.