Browserul Opera 15 la ultimul update al sau, adica al cincisprezecelea, a suferit un transplant de tehnologie. Acesta incepuse mai devreme pe versiunea mobila a browserului pe sistemele de operare mobile Android, dar mai apoi a fost completat si de versiunile pentru Microsoft Windows si  pentru utilizatorii de Mac.

Browserul Opera 15 trecerea la chrome

Noul browser Opera 15, un chrome la origini

Dezvoltatorii norvegieni ai Opera au migrat de la platforma dezvoltata anterior, Presto, la cea dezvoltata si pusa la dispozitie in sistem sursa deschisa de catre Google, adica engine-ul Chrome. Pana in acest moment utilizatorii care au beneficiat de surplusul de viteza de navigare oferit de platforma Chrome au fost cei care au utilizat sistmele Android, dar de acum prin ultimul update Opera 15, platforma este disponibila si pe pc-uri.

Functiile de baza ale proiectului Chromium sunt preluate si de catre Opera 15 sunt procesatoarele HTML, JavaScript si instructiunile CSS, browserul fiind capabil de randare Web si rularea aplicatiilor Web. Opera la baza este un Chrome folosind motorul platformei Chromium, dar difera prin realizarea diferita a interfetei si a unor caracterisitici care il diferentiaza de browserul Google.

Caracterisitici vechi care-l face diferit si totodata reflecta unicitatea browserului Opera:

  • Speed Dial, acum imbunatatit cu crearea de grupuri si directoare de linkuri.
  • Off-Road Mode, ce ofera browsing prin proxy-uri pentru a mari performanta daca sunt utilizate retele lente. Serverele Opera ce ofera un asa zis compresor-cache al paginilor Web cu posibilitate de automatizarea a opririi folosirii serverelor Opera de comprimare atunci cand va gasiti in retele rapide.
  • The Stash – centrul de colectare screenshot-uri automate ale paginilor web.
  • Opera Discover, un serviciu de selectie stiri sau articole setat de utilizator.

Dezvoltatorii Opera au luat decizia de a folosi platforma Chrome, deoarece au pierdut batalia cu cele trei mai motoare de browsere web. Practic cei de la Google prin platforma Chrome, Mozilla Firefox si Internet Explorer deja ofera actualizari extrem de importante la sase saptamani si beneficiaza de un suport software excelent, fata de cei mici care nu au un suport financiar ca sa poata rezista intr-o asemenea lupta.

Nu este o rusine sa folosesti o platforma care si-a exprimat puternic punctele forte si avantajele majore astfel ca e greu sa mai reinventezi inca o data roata. Chiar si cei de la Apple folosesc platforma Chrome ca baza a browserului Safari.

Cei de la Opera asigura utilizatorii fideli ca vor creea aplicatii speciale pentru ca interesul pentru Opera sa ramana acelasi ei dorind sa creeze practic plus valoare unui proiect excelent. Spiritul Opera nu va muri si va fi regasit si pe versiunile urmatoare ale browserului web Opera.

[related-posts]