PS4 consola de ultima generatie a celor Sony a fost lansata noaptea trecuta

ps4 a fost lansata in SUA cu doua saptamani mai devreme ca in Europa

Playstation 4, lansata noaptea trecuta in State, e foarte bine primit de public

SUA profita de lansarea in avanpremiera a noii console PS4 de la Sony, disponibila in Europa peste 2 saptamani. Presa americana considera consola foarte reusita, dar care nu beneficiaza pentru moment de jocuri interesante.

Se pare ca incepe o noua era in zona consolelor de joc si anume „next gen” (next generation), prima fiind chiar noul lansat PS 4. Numeroase magazine au ramas deschise mult dupa miezul noptii pentru a da ocazia fanilor sa-si cumpere noua consola, multi dintre ei campand deja de ore bune in fata magazinelor. De altfel, primul cumparator al consolei din lume a fost Joey Chiu, 24 de ani, din New York, primind consola chiar din mainile sefilor de la Sony America.

Asadar, americanii sunt primii care vor testa noua consola, vanduta la pretul de 399 de dolari. Europa trebuie sa astepte pana pe 29 noiembrie, iar Japonia pana in februarie 2014. Sony a preferat aceasta strategie de lansare pentru contracara lansarea lui Xbox One, din 21 noiembrie. De altfel, Microsoft nici nu planuieste sa lanseze consola sa in Japonia, unde piata e dominata de Nintendo si Sony.

Lansarile foarte apropiate ale celor doua rivale sunt o premiera in istoria jocurilor video si se asteapta deja o lupta acerba la nivelul cifrelor de vanzari in saptamanile ce urmeaza. Primele sondaje dau castig lui Sony chiar in SUA, teritoriu prin excelenta al celor de la Microsoft. Un studiu facut de Intergi Entertainment pe aprox 5000 de gameri americani arata ca 58% dintre acestea se gandesc sa cumpere un PS4, in timp ce doar 39% indica Xbox One. Evident, aceste rezultate se pot modifica foarte rapid in functie feedbackul primilor utilizatori, de noile jocuri anuntate sau de eventualele revizuiri ale pretului de lansare, Xbox One costand cu peste 100 de dolari mai mult decat PS4.

 PS4 este o consola excelenta, dar prea putine jocuri la inaltimea ei

Presa americana, care a testat consola noua, are doar cuvinte de lauda despre designul sau, controllerul excelent – „Dual Shock 4 este cel mai bun controller creat vreodata de Sony”, conform Engadget – sau functionalitatile de sharing. Au fost insa semnalate si ceva probleme tehnice: unele console testate de presa aveau porturi HDMI defecte. Sony a precizat ca doar 0,4% dintre console sunt afectate de aceasta problema.

Insa principala problema a consolei, indicata de media americana, este lipsa unor jocuri cu adevarat la inaltime la lansarea lui PS4. Unele dintre titluri, precum Call of Duty: Ghosts, Assasin’s Creed 4, Battlefield 4 sunt deja in piata de ceva vreme. Rarele jocuri exclusive sunt dezamagitoare: Killzone e placut, dar deloc inovant, iar Knack, destinat copiilor si adolescentilor, a fost calificat drept un joc demn de PS2, in ciuda graficii frumoase.

Dupa cum spune Polygon, „PS4 este o consola de jocuri fara jocuri”. NBC declara ca „PS4 e fantastic, dar ii lipseste un joc pe masura, de calitate, provenit de la unul dintre excelentele studiouri cu care Sony colaboreaza: Naughty Dog (Uncharted, The last of us), Media Molecule (Little Big Planet) sau Team Ico (Ico, Shadow of the Colossus)”.

Asadar, concluzia generala pentru public e ca ar trebui sa ma aiba putina rabdare inainte de a cumpara un PS4.