Camera foto spionaj de 1.8 gigapixeli

camera foto spionaj 1.8 gigapixeli

Americanii au creat o camera foto spionaj ultra-performanta, destinata utilizarii la bordul avioanelor fara pilot (drone) si capabila sa obtina instantanee de la o altitudine de 6000 metri, atat de clare incat daca facem zoom in imagine putem distinge obiecte chiar si de 15 cm in dimensiune.

Alcatuire camera foto spionaj de 1.8 Gigapixeli

Inventia celor de la DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) foloseste nu mai putin de 368 senzori individuali de imagine, fiecare avand o rezolutie de 5 MP, uniti intr-un bloc monolit si asezati la capatul unui obiectiv telescopic. Dispozitivul numit ARGUS (Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System) este fixat de fuzelajul aeronavei cu ajutorul unui mecanism prevazut cu stabilizare giroscopica si are performante foto atat de bune incat poate obtine imagini clare cu pasari aflate in zbor, sau oameni care alearga pe suprafata pamantului.

Mod functionare si stocare camera foto spionaj de 1.8 Gigapixeli

Imaginile captate in succesiune rapida la rezolutia de 1.8 Gigapixeli genereaza un flux de date ce poate atinge chiar si 600 GB/s. Deoarece transmiterea acestor date in timp real catre camera de control aflata la sol ar fi imposibila cu tehnologiile actuale, cel putin o parte din volumul de date generat este procesat la bordul aeronavei, oprind imaginile relevante pentru pastrarea temporara intr-un dispozitiv de stocare local.

Administrarea tehnica pentru camera foto spionaj de 1.8 gigapixeli

Selectarea imaginilor este realizata cu ajutorul unui software autonom numit Persistics, ce poate functiona cu interventii minime din partea operatorilor aflati la sol, activand procesul de captura numai atunci cand sunt detectate miscari suspecte sau aparitia unor obiecte noi in planul aflat sub observatie.

sursa: go4it.ro