Topul antivirus android şi al celor mai bune soluţii de securitate pentru smartphone sau tablete cu sistem de operare Android.

top antivirus android 2013

Companiile de telecomunicaţii şi producătorii de electronice ne accelerează foarte mult stilul de viaţă prin introducerea gadgeturilor de comunicaţii mobile. Într-o lume în continuă mişcare şi comunicare am ajuns să purtăm cu noi un mini calculator mai performant decât ce foloseau centrele de calcul acum 15 ani.

În 2013, lupta giganţilor industriei IT&C, Google Apple şi Microsoft a scos la iveală avansul tehnologic pe care omenirea l-a făcut în ultimii 3 ani de zile prin implementarea procesoarelor cu 4 nuclee, şi procesoarelor grafice ce conduc la întrebarea dacă smartphone-ul mai este un simplu dispozitiv de comunicare sau reprezintă un înlocuitor serios pentru batrânele calculatoare desktop şi chiar laptop-uri.

În acest articol mă voi apleca asupra securităţii instalării de aplicaţii pe dispozitivele cu sistem de operare Android, deoarece compania care a dezvoltat şi îmbunătăţit sistemul nu a reuşit să menţină un nivel de securitate acceptabil în propria ogradă, numită PlayStore.Situația aplicaţiilor malware pentru Android nu pare să se îmbunătățească, deși marea majoritate a acestor aplicații malware sunt răspândite prin intermediul magazinului de aplicaţii terțe (de multe ori ele provin din China sau Rusia) au fost un număr destul de mare, cel puțin temporar, care s-au răspândit prin magazinul Google Play Store. Se estimează că, într-o perioadă de trei luni apar aproximativ 50.000 de noi biți de aplicaţii malware Android. Din fericire, mai puțin de 150 biţi se transferă prin Google Play Store. Cu toate acestea, 150 de biţi este încă suficient pentru a justifica utilizarea de o aplicație anti-virus pentru Android. Există o întreagă gamă de anti-virus și de produse de securitate disponibile pentru Android, unele sunt gratuite dar şi unele plătite. Mai jos vom clasifica aplicaţiile antivirus în funcţie de sistemele de detecţie şi serviciile securizate.

1. Top antivirus Android Avast! Mobile Security

Top antivirus Android avast-mobile-security

Avast! Mobile Security este o aplicație gratuită, care include nu numai componenta anti-virus, ci şi o gamă largă de instrumente de securitate, inclusiv un scanner de intimitate, un manager de aplicaţii dar și un scut web care scanează fiecare URL-ul și vă avertizează dacă este un malware cunoscut -site web infectat. Aceasta include, de asemenea, un USSD* blocker care opreste orice comenzi USSD* periculoase, cum ar fi cele descoperite de Samsung pe smartphone-urile sale în ultima parte a anului trecut. Pentru dispozitivele cu root are, de asemenea, un firewall.

Există, de asemenea, un număr mare de opțiuni anti-furt, inclusiv capacitatea de a controla telefonul dumneavoastră prin SMS și posibilitatea de a efectua acțiuni, cum ar fi o șterge istoricului, de blocare a telefonului, și de activare a alarmei.

2. Top antivirus Android AVG

Top antivirus Android AVG Mobile Security

La fel ca multe dintre aplicații în această listă AVG AntiVirus este originar din lumea de Windows și a PC-lui. Pentru Android vine în două versiuni, ca aplicație gratuită și versiunea Premium Pro. AVG a parcurs un drum lung, deoarece a fost revizuit în 2012. A fost un produs bun şi în trecut dar mult mai bun acum. Interfaţa utilizatorului a fost actualizată și este mult mai ușor de utilizat decât anterioara. După instalare trebuie să activaţi manual prima scanare. Până când veți scana aplicația va afișa indicatorii de avertizare roșu.

La prima scanare AVG s-a observat că telefonul a fost setat pentru a permite instalarea de aplicații din surse externe (necunoscut).

La fel ca multe alte aplicații anti-virus, AVG este mai mult decât doar un scanner anti-virus. Acesta include un manager de aplicaţii, un optimizator de baterie, protecție în timp real pentru site-uri nesigure și un anti-furt / telefon cu serviciu de localizare.

3. Top antivirus Android Bitdefender

Top antivirus Android Bitdefender mobile security

Bitdefender are o întreagă gamă de aplicații pentru Android, inclusiv securitate mobile și antivirus aplicaţii. Aplicaţiile la liber sunt disponibile pentru a fi descărcate și folosite, dar există un avertisment. Când ați pornit prima dată aplicația trebuie să vă conectați, fie cu un cont BitDefender sau cu contul dumneavoastră de Gmail.
Odată ajuns în aplicaţie vi se solicită să executați o scanare completă. Rularea comenzii scanare completă verifică aplicațiile instalate și dosarul de stocare a telefonului. În ultima fază scanerul încearcă să contacteze serverele Bitdefender (pentru verificarea semnăturilor digitale ale sistemului şi aplicaţiilor instalate). Această verificare în cloud poate creea probleme şi erori ale aplicaţiei.

4. Top antivirus Android Dr. Web Anti-virus Light

Top antivirus Android dr. web mobile security

Dr. Web Anti-virus Light este o aplicație antivirus gratuită pentru Android, dar spre deosebire de ofertele de la AVG sau Avast!, acesta nu oferă toate funcțiile de securitate suplimentare. În testele efectuate de AV-test.org s-a clasat al doilea dupa avast din cauza lipsei funcţiilor de securitate ce nu sunt oferite în varianta gratuită.

Spre deosebire de aplicații cum ar fi Avast!, atunci când este instalat, Dr. Web nu se va efectua inițial o scanare automată a aplicațiilor instalate anterior, și nici nu se comuta automat pe protecție în timp real. Pentru a face acest lucru trebuie să actualizați manual definițiile de viruși, după care va porni o scanare și apoi se va activa „spider guard”. În teste Dr. Web se comportă la fel ca AVG și Avast! în termeni de scanare la instalarea aplicațiilor în timp real.

5. IKARUS  Top antivirus Android

Top antivirus Android IKARUS mobile security

O aplicaţie de securitate corect construită este IKARUS. Realizat de compania austrică de software securitate IKARUS cu patrimoniul său impresionant, deoarece compania a fost fondată în 1986. Odată instalată aplicația actualizează automat baza de date cu definiţiile virus și începe o scanare a aparatului. Odată finalizat aplicația funcția de scanare şi instalare în timp real este activată. Aplicaţia are, de asemenea, un USSD* blocker și oferă posibilitatea de a programa scanări de aplicații și date în mod automat (în fiecare zi, în fiecare a doua zi, în fiecare săptămână, și așa mai departe). Aplicația a trecut cu bine în testele AV-test.org, venind pe locul al patrulea.

6. Top antivirus Android Kaspersky

Top antivirus Android kaspersky mobile security

Kaspersky Mobile Security în versiunea completă, vine cu o opțiune de management a SIM – ului perfectă în protecția anti-furt, apel şi filtrare prin SMS, plus caracteristici de confidențialitate (se poate ascunde de contacte desemnate, și controale ce pot vedea și accesa alţii de pe telefonul dvs.).

La instalare, trebuie să definiți un cod de securitate, care este utilizat de către caracteristici cum ar fi anti-furt protector pentru a activa diferite comenzi. Nu există nici o opțiune de a efectua o scanare pe aplicațiile existente sau de date, dar scanarea în timp real de aplicații nou instalate este activată în mod implicit.

Versiunea Lite, cea gratuită, este destul de limitată şi servește ca un demo pentru versiunea completă. În timpul testelor AV-test.org Kaspersky s-a clasat pe locul 4 cu versiunea Lite care dispune de opţiuni de securitate limitate.

7. Top antivirus Android NQ Mobile

Top antivirus Android nq mobile security

NQ Mobile Security & Antivirus este o aplicație gratuită cu opțiunea de a face upgrade la versiunea premium pentru caracteristici suplimentare. Odată instalată aplicația efectuează un control al sistemului care include descărcarea celor mai recente definiţii de viruşi și scanare de aplicații instalate. Protecția în timp real este activată automat, care include blocarea URL malware. Pentru mai multe caracteristici diferite de protecţie on-line, cum ar fi backup trebuie să creaţi un cont la nq.com.

Interfaţa utilzatorului, este placută chiar şi unui bețiv, cu structura comenzilor la stânga și la dreapta pentru a accesa diferite părți ale aplicației. O atingere pe partea stânga deschide secțiunea Instrumente, care include un manager de aplicaţii, un administrator de rețea și acces la subsistemul de protecție Internet.

8.  Top antivirus Android Lookout

Top antivirus Android lookout mobile security

Lookout Security & Antivirus este o altă aplicaţie de securitate oferită gratuit / premium. Caracteristicile de securitate sunt gratuite, dar trebuie să faceți upgrade la Premium Lookout pentru $ 2.99/lună pentru a obține totul. La pornire aplicatia va cere să se înscrie pe siteul lookout.com (sau crea un cont dacă nu aveți unul). Odată trecut acest pas, există câţiva paşi diferiţi între versiunile gratuite și premium dar în cele din urmă ajungi la aplicația în sine. O scanare de aplicații existente pornește automat la fel ca serviciul de localizare dispozitiv. Protecția în timp real pentru instalarea de aplicații este, de asemenea, activată automat. Versiunea gratuită, de asemenea, vă permite să salvați persoanele de contact la lookup.com. O caracteristică interesantă în funcționalitatea localizării dispozitivului, care salvează în mod automat ultima locație a dispozitivului dvs. înainte de a rămâne fără baterie!

Site-ul lookout.com este surprinzător de ușor de utilizat. Vă conectați cu același e-mail și parolă creat atunci când ați început aplicația și de acolo mai multe funcții, inclusiv setări pot fi modificate prin intermediul web. Serviciul de localizare dispozitiv functioneaza destul de bine și există, de asemenea, o funcție care face dispozitivul să emită un semnal de sonor puternic pentru 60 de secunde!

9. Top antivirus Android Zoner

Top antivirus Android zoner mobile security

La prima vedere acest Zoner Antivrus gratuit oferă o serie de opțiuni, inclusiv o scanare inițială a dispozitivului, plus abilitatea de a activa filtrarea telefonului (pentru a bloca apelurile și mesajele de la anumite numere). Odată ce se face scanarea în timp real de aplicații instalate, este activată și afișată o avertizare cu privire la orice setări care au nevoie de atenție – cum ar fi configurarea serviciului de localizare dispozitiv. Există, de asemenea, un verificator de permisiuni și un task manager. Zoner vine cu un plus important ca aplicaţii cum ar fi SIM manager şi serviciul de localizare.

O caracteristica unica a Zoner AntiVirus Free este că vă permite să trimiteți mesaje criptate prietenilor. Pentru a beneficia de această opţiune superbă, ei trebuie să aibă Zoner AntiVirus instalat. Funcţionarea aplicaţiei de trimitere a mesajelor criptate se face folosind o parolă la sfârșitul mesajului trimis, aceeași parolă trebuie introdusă pentru a decripta mesajul și a putea fi citit pe dispozitivul ce l-a primit.

*USSD = Unstructured Supplementary Service Data. Protocol GSM de comunicare între dispozitive telefoane sau smartphone-uri  şi unitatea de control(pay server) şi tarifare a operatorului. Prin USSD se pot efectua şi plăţi folosind cu aproximaţie aceeaşi verificatori precum folosesc operatorii de telefonie mobilă verificatorii în cazul serviciilor de voce pre plătite.