Samsung Galaxy S4 cel mai apreciat smartphone cu sistem de operare Android

samsung galaxy s4

Galaxy S III a fost unul dintre cele mai reușite terminale ce rulează pe Android.
Ce se întâmplă cu Samsung Galaxy S4, este el un succesor la fel de reușit?
Într-un singur cuvânt: este!

 

http://youtu.be/2LHv1FPd1Ec

Modelul S4 e construit pe acelasi framework utilizat si la SIII, vandut deja in peste 100 milioane de unitati in mai putin de 12 luni, si vine cu optiuni noi si specificatii tehnice superioare pentru a tine piept concurentei formate din HTC One si alte terminale de top Android.

Testarea lui S4 nu-i treaba usoara. Si asta nu pentru ca telefonul ar fi prost, ci pentru ca are atatea noutati la nivel de software si hardware incat nu mai stii de unde sa incepi. Iata cateva dintre cele mai reusite lucruri de la Samsung Galaxy S4 intr-o comparatie directa cu SIII.

Aceeasi dimensiune, dar ecran mai mare.

De la ceva distanta, e greu sa diferentiezi un SIII de un S4. In mare, designul e similar, iar dimensiunile fizice sunt apropiate. Diferentele vin din faptul ca S4 are un ecran mai mare si este mai atent finisat. Desi realizat tot din plastic, Galaxy S4 reuseste parca sa aiba o masa mai mare desi ambele telefoane sunt subtiri si foarte usoare.

Ecranul, punctul central de atractie, este exceptional – Super Amoled, 1920x1080p, full-HD, backlit. Textele sunt foarte clare, culorile vibrante, iar negrul are profunzime. Dimensiunile lui Samsung Galaxy S4, nu deranjeaza decat poate atunci cand vorbesti la el.

La o prima vedere, specificatiile lui Galaxy S4 nu par total diferite de SIII, ambele vin cu un procesor quad-core si 2GB memorie interna.
Samsung a pus in vanzare doua versiuni Galaxy S4. In America de Nord, telefonul are un procesor cu patru nuclee de 1.9Ghz Qualcomm Snapdragon 600. Versiunea pentru Europa, fara LTE, e echipata cu un procesor propriu Samsung, Exynos, cu 8 nuclee! Desi octocore-ul e in teorie mai rapid, in practica versiunea americana n-ar trebui sa fie mai lenesa decat cea europeana.

Samsung Galaxy S4

Intr-o comparatie realizata pe platforma Geekbench2, un tool ce permite compararea diverselor device-uri, Galaxy S4 sta foarte bine, obținand un scor de 3259 puncte, in timp ce Galaxy SIII (cu Android 4.1.1 Jelly Bean), unul dintre cei mai buni performeri din 2012, atinsese 1343 de puncte.

Samsung Galaxy S4 se plaseaza si in fata excelentului HTC One, cu putin e drept, dar in fata.

Probabil ca performantele excelente au ca sursa noul chip de grafica folosit de Samsung in noul lor terminal. Chiar si un smartphone precum HTC First este suficient de rapid pentru a rula ultimele aplicatii si jocuri. Dar pentru utilizatorii inraiti si pentru developeri, multe dintre cele mai importante inovatii se intampla in zona graficii. Cu o putere mai mare, Samsung S4 poate sustine un continut full-HD in timp ce interactioneaza si cu alte device-uri secundare.

Evident, comparatiile de acest tip sunt doar o fateta a problemei. Testul real consta in felul in care se misca telefonul. In cazul lui Samsung Galaxy S4, majoritatea actiunilor sunt rapide si fluide. Unele aplicatii, in special Samsung Hub, au un timp de incarcare mai evident, dar in general smartphone -ul este extrem de responsiv. Grafica se incarca fara pauze, iar paginile web si alte elemente pot fi manipulate cu usurinta.

Fotografii

Camera folosita de Samsung Galaxy S4 are 13Mp (fata de 8Mp cat are cea de pe SIII), iar camera secundara (fata) are 2Mp. Partea interesanta consta insa in softul utilizat.

Samsung Galaxy S4

Folosind experienta de la Galaxy Camera, Samsung a revizuit intreaga interfata, lucru excelent daca tinem cont de faptul ca vechea interfata era greoaie. Noul soft preia elementele de la Galaxy Camera si adauga cateva optiuni noi. Una dintre acestea, denumita Dual Camera, permite utilizarea simultana a ambelor camere, in foto/video. Userii au la dispozitie o serie de optiuni presetate dintre care pot alege – vigneta, side-by-side sau timbru postal.

Printre alte foarte multe optiuni, trebuie amintite Best Face si Best Photo, lansate initial pe Galaxy Note II, acum inserate pe S4 in variante imbunatatite. Optiunile permit captarea a 5 imagini intr-o succesiune foarte rapida, selectarea celei mai reusite imagini, iar apoi editarea fotografiei pentru a obtine o „best photo” fara ajutorul Photoshop.

Alte moduri interesante ale Samsung Galaxy S4 sunt:

  • Sound and shot – permite adaugarea a 9 secunde de sunet unei fotografii in cazul in care vreti sa creati o felicitare vocala speciala pentru cineva drag;
  • Drama – perfecta pentru fotografiile in miscare.
  • Eraser shot – permite inlaturarea obiectelor nedorite dintr-o fotografie
  • Animation shot – poti crea .gif-uri.
  • Live filters – poti vedea preview-uri in timp real ale unei poze sau video inainte chiar de a realiza respectiva fotografie sau filmul in cauza.

Samsung Galaxy S4 aduce si alte tehnologii noi. Prima functionalitate ar fi Air View, care functioneaza similar cu S-pen-ul de la Galaxy Note 8. Prin simpla apropiere a degetului de ecran, poti vedea preview-uri ale continutului pentru diverse aplicatii. Optiunea e compatibila cu multe dintre aplicatiile Samsung – galerie foto, apelare, browser, email, Flipboard.

Alta functionalitate este Air Gestures care foloseste sensorul integrat IR, plasat in partea superioara a terminalului, pentru a detecta miscarile mainii sau degetelor. Cu Air Gestures poti „rasfoi” taburile deschise in browser, derula la o melodie noua pe player, raspunde unui apel sau naviga o pagina web.

Samsung Galaxy S4 vine si cu Smart Scroll si Smart Pause. Aceste optiuni nu includ eye-tracking, dar functioneaza prin monitorizarea miscarilor fetei sau a incheieturii mainii (Smart Scroll).

VA URMA….

Update: Continuarea o puteti vedea aici.