apple vs samsung

Apple vs Samsung, un duel juridic al gigantilor

 Din duelul juridic Apple vs Samsung a iesit un castigator net. Apple este mai bogata cu 1051 milioane de dolari dupa ce tribunalul american care judeca procesul intentat de catre compania Apple, colosului Samsung pentru acuzatia de folosire a unor patente detinute de catre Apple, relateaza Reuters.

In schimb, acuzatiile aduse de Samsung companiei Apple pentru folosirea unor patente de catre compania din urma au fost considerate ca fiind nefondate in procesul Apple vs Samsung.

Procesul s-a desfasurat destul de repede, decizia fiind luata in urma a numai trei zile de deliberari a juriului curtii, format din noua membrii, decizia fiind luata in unanimitate, concluzia fiind ca Samsung a copiat Iphone-ul si Ipad-ul celor de la Apple.

Avocatii de la Samsung au anuntat deja ca vor ataca cu recurs decizia curtii.„Este trist ca legea patentului poate fi manipulata astfel incat sa ii oferi unei companii monopol asupra unui dreptunghi cu colturi rotunjite. Verdictul de astazi nu este o victorie pentru Apple, ci o pierdere pentru consumatorii americani. El se va traduce in mai putine optiuni, mai putina inovare si preturi posibil mai mari.” declarau reprezentantii companiei Samsung conform Huffington Post.

Dupa anuntarea verdictului, actiunile companiei americane Apple au avut o crestere de 2 procente ajungand la un nivel record al pretului actiunii de 675 dolari.

Decizia Curtii deschide defapt cutia pandorei, deoarece mai multe companii care vand produse smartphone sau tablete cu sistemul de operare Android vor putea fi date in judecata de catre Apple pentru aceleasi motive si patente. Defapt Apple vrea sa arata cine este seful pe produsele mobile, practic lovind in cel mai mare producator de smartphone-uri si tablete, adica Samsung, tinta lor fiind defapt Google, pe care Steve Jobs o acuza ca i-a furat munca iOS-ului, iar Android este un sistem furat.

Avocatii s-au apucat deja de procedurile de cerere si urgentare pentru retragerea de pe piata americana a produselor Samsung incriminate in proces.

Apple totusi duce un razboi cu Google care se bucura de o cota de piata dominanta, lovind colosul web, indirect prin producatorii de dispozitive mobile.

Razboiul se poate intoarce insa impotriva companiei Apple, Google detinand peste 15.o00  de patente cumparate prin achizitia Motorola, care este unul dintre pionierii comunicatiilor GSM. Va fi interesant de urmarit ce va urma dupa acest atac furibund asupra Android.