Rivalitati intre companii IT&C. Patente si produse revolutionare

Rivalitati intre companii o lupta ce ne avantajeaza. Nu e cazul sa amintim despre rivalitatea dintre Jobs si Gates, cei doi si-au aruncat doze bune de vitriol de-a lungul timpului. Dar ce se intampla intre companii este mult mai interesant.

1. Rivalitati intre companii Samsung vs Apple.

Cele doua companii nu se iubesc. Dar deloc. Desi Samsung produce diverse componente pentru Apple, de cand cu Iphone cele doua companii sunt in razboi  deschis. Totul se desfasoara pe fata, cu ajutorul reclamelor. In 2008, dupa ce Apple lanseaza Iphone, Samsung arunca pe piata un spot pentru Instinct intitulat  Apple Eater. Mai tarziu, in noiembrie 2011, Samsung se leaga de fanii Apple intr-un alt spot. Acestia sunt prosti pentru ca pica in plasa publicitatii masive pe care si-o face Apple. Iar in 2012, chiar la Superbowl, un nou spot se ia iar  de fanii prostuti ai lui Apple, chiar inainte de lansarea Iphone5.

2.  Rivalitati intre companii Apple vs Microsoft

Iata o lupta care rezista de multa vreme. Dupa cum spunea Jobs in 2007, Apple 2 venea cu software Microsoft. Dupa aceea, sistemul de operare Microsoft a fost adoptat de catre cei de la IBM in 1981. In 1984, Apple lanseaza Macintosh, iar Microsoft devine principalul concurent cu Windows, un OS care se asemana cu cel de pe Macintosh.

Apoi, odata cu lansarea Windows 5, Microsoft ajunsese sa detina 90% din piata de calculatoare. Asadar, era liderul de necontestat al pietei.

Desi Apple nu a reusit sa revina pe zona de PC-uri, compania a avut o evolutie spectaculoasa in anii 2000 pe zona de tablete. De altfel, acest lucru a fost foarte frustrant pentru Microsoft care reuseste sa lanseze prima tableta la 10 ani dupa primul Ipad.

3. Rivalitati intre companii Apple vs IBM

Inainte sa se ia de Microsoft, Apple a avut ceva (multe) de impartit si cu IBM, care introdusese pe piata PCul.

4. Rivalitati intre companii Apple vs Dell

Fondatorul Dell, Michael Dell, si l-a pus in cap pe Jobs dupa ce a afirmat ca, daca ar conduce Apple, „ar inchide tot si ar inapoia banii actionarilor”. Desi ulterior, Dell a afirmat ca acest comentariu a fost prost inteles. Jobs a atacat spunand: Dell si Apple sunt singurele companii care fac bani in momentul de fata. Dell – pentru ca e pentru toata lumea. Apple – pentru ca inoveaza.”

5. Rivalitati intre companii Apple vs Google

rivalitati intre companiiCine credeti ca a depasit Dell pe lista neagra a lui Jobs? Exact, chiar Google, odata cu lansarea Android. Despre care Jobs spunea ca era o copie a produslui Apple.  Jobs i-a spus lui Isaacson ca „va distruge Android pentru ca e un produs furat… O sa-mi petrec si ultima clipa din viata ca sa indrept acest rau, voi cheltui si ultimul penny din cele 40 miliarde de dolari din conturile Apple.”

 

Dusmania declarata a lui Jobs nu i-a impiedicat pe cei de la Google sa il omagieze pe Jobs pe homepage-ul motorului de cautare dupa moartea acestuia.

6. Rivalitati intre companii Apple vs Adobe

Jobs nu s-a luptat doar cu mai marii zilei. N-a uitat deloc nici companiile mici, cum era si Adobe.  Deoarece nu dadea doi bani pe Adobe Flash, a refuzat sa-l introduca pe Iphone si Ipad.  La un moment dat, Jobs a explicat ca Adobe era o companie lenesa: ” ei au un potential urias si pot face lucruri interesante, dar refuza. Cand un Mac crapa, e cu siguranta din cauza Flashului.”

Initial, Adobe a lansat o campanie impotriva deciziei celor de la Apple. Mesajul acesteia era „noua ne place Apple”. dar nu ne place atunci cand cineva vrea sa ne ia libertatea de a decide ce sa cream, cum sa cream.

Intre timp, se pare ca Adobe a ingropat securea.

Din articol se vede clar ca punctul comun, rivalitati intre companii IT&C, al tuturor scandalurilor si cei mai activi sunt Apple.

[related-posts]