Telegramele lui Kissinger WikiLeaks

WikiLeaks tocmai a publicat cea mai mare cantitate de documente secrete de pana acum. Denumite Telegramele lui Kissinger, fisierele includ peste 1.7 milioane de documente diplomatice din perioada 1973 – 1976.

Numele vine, evident, de la faptul ca peste 200.000 de documente sunt asociate cu Henry Kissinger, fostul secretar de stat american.

Documentele includ telegrame diplomatice, rapoarte ale serviciilor secrete si corespondenta cu Congresul American. Se vorbeste de peste 1.3 milioane de telegrame diplomatice si 320.000 de rapoarte clasificate: peste 227.000 de documente confidentiale, 61.000 documente secrete, dar si 12.000 de documente purtand stampila NODIS – no distribution – si 9.000 marcate Eyes only.

WikiLeaks spune ca documentele in cauza arata „dovezi semnificative despre legaturile US cu dictaturi fasciste mai ales din America Latina, dar si cu Franco sau cu regimul Coloneilor din Grecia. Platforma mai spune ca aceste documente trebuiau declasificate dupa 25 de ani, dar Guvernul american a incercat sa le tina confidentiale. Evident, acum nu mai este nevoie.

In total, documentele aduna impreuna peste 700 de milioane de cuvinte, respectiv 380 GB de PDF, devenind astfel cea mai mare arhiva publicata de WL pana acum.

Sursa: Gizmodo