Gazduire servere in imersie de ulei mineral. Recomandat de Intel pentru protectia si conductibilitatea termica sporita

Gazduire servere testata de Intel. Gigantul IT a incheiat un test nou pentru o metoda mai veche, dar ocolita indelung de marii producatori de servere si prestatorii de servicii de gazduire servere.

gazduire servere IntelIntel a imersat in ulei un rack de servere dintr-un centru de gazduire servere pentru a testa eficienta si performanta racirii prin ulei timp de un an de zile. Testele au arata ca performantele de racire prin folosirea de radiatoare si folosirea propietatilor fizice de conductibilitate a caldurii de catre uleiul mineral au fost net superioare metodei clasice prin radiator si mediu de disipare, metal-jet aer.
Dupa cum stim de la cursurile de fizica, uleiul mineral este un foarte bun conductor termic, si un foarte bun izolator electric.
Metoda este excelenta pentru stocarea de servere care nu necesita acces fizic des, are o multime de avantaje fata de colocarea clasica si reprezinta un nou inceput in industria de servicii de clouding si servicii securizate de gazduire echipamente.

Gazduire servere in baie de ulei, solutia perfecta Intel.
Principalele avantaje ale solutiei cu imersie in ulei mineral sunt reprezentate de:
– izolarea componentelor electronice fara acumulare de energie electrostatica, fiind intr-un mediu izolat si fara o frecare cu aerul, ca in cazul utilizarii fluxului de aer;
– suprafata de schimb de caldura mult mai mare ce asigura o temperatura constanta in toate elementele componente ale serverelor, difuzarea caldurii facandu-se pe toata suprafata recipientului de retinere;
– suprafata utilizata pentru gazduire, mult mai condensata;
– renuntarea la podeaua suprainaltata pentru introducerea fluxului de aer vertical;
– economie de energie prin procesul de racire pasiv;
– excluderea echipamentelor de racire suplimentare cum ar fi chillere sau alte echipamente de racire cu ventilatoare;
– montarea de radiatoare pe exteriorul recipientilor pentru a facilita racirea pasiva in mod natural a continutului recipientului.

Dezavantaj gazduire servere in ulei:

-totul este foarte alunecos si necesita un costum special pentru a evita contactul prelungit cu uleiul.

Intel a denumit testul de gazduire servere in ulei mineral „Green Revolution Cooling„.