Edward Snowden informeaza despre practicile NSA de supraveghere a cetatenilor americani

Edward Snowden

Edward Snowden, fost administrator securitate IT la CIA si actual furnizor al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a recunoscut ca el a fost sursa unor documente explosive recent „scapate” in presa care dezvaluie activitati de supraveghere a cetatenilor americani, dar si a unor tinte straine.

Documentele ajunse in posesia The Guardian si Washington Post vorbesc despre colectarea conversatiilor telefonice a milioane de americane, dar si despre un program numit PRISM care supravegheaza comunicatiile online si activitatile unor tinte straine.

Edward Snowden a facut toate aceste marturisiri intr-un document video publicat de Guardian in cursul zilei de ieri.

“Nu am nicio intentie de a-mi ascunde identitatea deoarece nu am facut nimic rau”, spune Edward Snowden in interviul realizat joia trecuta in Hong Kong unde acestea se ascundea in timp ce documentele erau publicate. “Nu mi-e teama deoarece aceasta a fost alegerea mea”.

Edward Snowden spune ca este Infrastructure analyst  la NSA in Hawaii, castiga 200.000 dolari pe an, dar a lucrat si ca subcontractant pentru Agentie in ultimii 4 ani prin intermediul altor firme.

Intr-un bilet care insotea documentele, acesta a spus: “Inteleg ca voi suferi pentru actiunile mele.”

Anterior gestului lui Edward Snowden, Mike Rogers, Presedinte al House Intelligence Committee, criticat atat sursa documentelor, dar sip e jurnalistul Glenn Greenwald, de la Guardian, pentru publicarea unor informatii despre programe pe care nu le inteleg. “ Nu are nicio idee despre ce e vorba aici, si nici persoana care a dezvaluit aceste informatii. Cred ca aceasta trebuie pusa sub acuzare.”

Insa backgroundul tehnic al lui Edward Snowden contrazice aceasta afirmatie.

Cu toate acestea, ambele publicatii au fost criticate pentru erorile din materialele publicate despre actiunile ilegale de supraveghere ale guvernului – erori pe care acestia le-au atribuit documentelor primite.

Totul a inceput miercurea trecuta cu articolul din Guardian in care se spunea ca NSA a obtinut o hotarare judecatoreasca pentru a colecta datele a milioane de client Verizon pe o perioada de 3 luni, incepand cu aprilie. Senatorul Dianne Feinstein a recunoscut ca respectiva hotarare judecatoreasca e reinnoita la fiecare trei luni.

In ziua urmatoare, atat Post cat si Guardian au publicat articole despre presupusa supraveghere a 9 companii IT, printre care Google, Yahoo si Facebook, ale caror servere au fost “accesate”, volume impresionante de date fiind colectate astfel.

Insa ambele publicatii au trebuit sa dea inapoi in fata negarilor publicate de companiile in cauza. Post si Guardian au facut acuzatiile respective pe baza unui document de 41 de pagini  transmis de Edward Snowden.