Ati monitorizat vreodata diversitatea de moduri in care utilizati informatia in cursul unei singure zi? Informatii precum consum de calorii, activitati, taskuri, mesaje, proiecte, emailuri, date salvate si multe altele…

Obisnuiti cu accesul la o multime de informatii, mai ales in conditiile in care aceste informatii cresc exponential de la o zi la alta, nu prea ne gandim la solutii de stocare. Sunt déjà peste un miliard de telefoane mobile, ele emitand 18 exabiti (1 miliard de gigabiti) de date in fiecare luna. Si multe alte deviceuri se adauga in IoT, de la frigidere pana la automobile smart, ceea ce conduce la si mai multa informatie.

Ultimele studii arata ca pana in 2020 vom avea de 1000 de ori mai multa informatie, adica in jur de 44 zetabiti de date. Este clar ca o asemenea cantitate de date trebuie stocata undeva.
Cercetarile din zona AI (inteligenta artificiala) au luat avant in ultimii ani deoarece constituie o reala alternativa pentru stocarea miliardelor de biti prin algoritmi capabili sa structureze si gestioneze datele.

Daca analiza datelor face pasi inainte, ramane totusi problema stocarii. Se vorbeste despre solutii precum stocarea in molecule AND, dar aceasta solutie este totusi indepartata, daca nu chiar SF si atat.

Iata cateva optiuni disponibile chiar acum.

Cloud hibrid.

E, de fapt, un mix intre stocare in cloud si in hardware, permitand acces rapid in oricare dintre partitii prin intermediul unui switch. Solutia raspunde foarte bine nevoilor de securitate, conformitate si latenta pe care cloud-ul simplu nu le rezolva intotdeauna. Asadar, cloudul hibrid permite stocarea diferentiata a datelor in functie de clasificarea de risc, latenta, latime de banda. Companiile pot alege aceasta solutie gratie scalabilitatii si costurilor eficiente de rulare, dar si optiunii de a stoca datele cu risc ridicat altundeva decat in cloudul public.

Stocare flash.

Stocarea flash e foarte raspandita in tehnologiile moderne, inclusiv smartphone-uri. Tehnologia este din ce in ce mai accesibila si presupune stocarea intr-un semiconductor, lucru foarte atractiv pentru companiile mai mici care pot stoca mai multe date in acelasi spatiu.

Compania Pure Storage, un provider de stocare de date, vrea sa duca flashul la nivelul urmator si sa-l transforme intr-o solutie viabila pentru marile companii. Produsul lor, FlashBlade, este o « cutie » care stocheaza petabiti de date rough. De dimensiunea unui frigider, FlashBlade acomodeaza pana la 16 petabiti, capacitate ce ar putea fi dublata in 2017, conform spuselor lui John Hayes, co-fondator al Pure Storage. Deja 16 petabiti reprezinta de 5 ori capacitatea de stocare a device-urilor traditionale.

I-SDS.

Intelligent Software Designed Storage (I-SDS) are avantajul de elimina nevoia pentru hardware-ul masiv asociat cu stocarea de date si il inlocuieste cu o infrastructura de stocare gestionata si automatizata prin intermediul unui software, nu prin hardware. I-SDS este, de asemenea, mult mai rentabil, cu timpi de raspuns mai rapizi decat stocarea datelor pe hardware.

Designul I-SDS imita felul in care creierul uman stocheaza vaste cantitati de date si abilitiatile unice prin care care poate face apel/ gasi o anumita informatie la momentul potrivit. In esenta, solutia permite organizarea imenselor fluxuri de date, in care apoi se poate interveni cu cautari si de unde se pot extrage rezultate corecte prin procesarea unor cantitati imense de date. Aceste tehnici aduc avantaje majore lui I-SDS in competitia cu tehnicile traditionale de stocare mai ales prin cresterea vitezei de procesare care genereaza rezultate precise.

Stocarea COLD (Computer output to Laser Disk).

Aceasta metoda este chiar economica, cu conditia sa nu fie des folosita. Principiul e ca stochezi informatii la care nu-ti trebuie acces rapid pe discuri mai lente, in timp ce informatiile cruciale sunt stocate pe discuri rapide. Solutia este potrivita pentru companii foarte mari cu arhive imense, care nu necesita accesare frecventa.

Asadar, datele sunt clasificate in functie de « temperata », de la cold la hot, si distrubuite ca atare pe sursele de stocare. Totusi, in multitudinea de data de astazi, e foarte greu sa aplici clasificarea, asadar stocarea COLD ar putea incepe sa aiba probleme.

Si mai multe date, solutii de stocare mai inteligente.

În timp ce volumul mare de date continuă să crească exponențial, creste si valoarea percepută de companiile dornice de a culege informații cu privire la consumatorii și produsele lor. Stocarea datelor trebuie să fie rapida, intuitiva, eficienta, sigura și eficienta in termeni de cost, lucru complex si complicat intr-o lume in care volumul datelor a depasit de mult numarul populatiei. Va fi interesant sa vedem care metoda poate aborda cel mai bine toate aceste nevoi simultan.