AMD anunta Mullins un contracandidat pentru ARM si Intel pe segmentul mobil

Gamerii vor fi fericiti: AMD vrea sa mareasca puterea tabletelor Windows cu primul sau chip mobil.

amd next GPU Mullins

Nu prea se mai stie mare lucru despre chipul Temash lansat de AMD cu ceva vreme in urma. Procesorul a fost folosit pana acum pe o serie de device-uri de la Acer, Asus sau Gigabyte. Un motiv pentru utilizarea redusa poate fi consumul mare al chipului – aspect inportant cand e vorba de o tableta.

Se pare ca AMD a gasit solutia pentru aceasta problema, un nou chip numit Mullins. Consumul noului chip scade de la 4 la 2w, gratie nucleelor Puma, ajungand astfel la acelasi nivel de performanta cu chipurile de la ARM si Intel, ceea ce este o performanta pentru AMD care sta foarte bine la chipseturile pentru useri profesionisti, dar deloc bine la cele pentru tabletele de larg consum.

Performantele Mullins ar trebui sa se imbunatateasca gratie nucleului grafic Next GPU. In concluzie, cu toate ca AMD a cam intarziat la balul chipurilor pentru tablete, poate sa recupereze gapul fata de restul producatorilor cu Mullins. Lansarea e preconizata pentru prima jumatate a anului viitor, iar primele tablete dotate cu noul chip ar putea fi disponibile la editia din ianuarie 2014 a CES.