Google Gmail nu asigura intimitate utilizatorilor

google si intimitatea mailurili din gmail

Compania Google a recunoscut public in cadrul unui proces din California privind drepturile de intimitate ca nu asigura intimitatea mesajelor schimbate de utilizatorii Google Mail.

Se naste astfel o intrebare legitima, oare exista vreun furnizor de servicii de email gratuit care sa pastreze informatiile si mesajele personale ascunse?! Greu de crezut un asemenea scenariu.

De altfel Google chiar instiinteaza utilizatorii Gmail, in pagina sa dedicata de Termeni si Conditii, ca nu garanteaza intimitate in comunicatii prin serviciile furnizate de catre companie.

Compania Google a recunoscut, intr-un document juridic, ca utilizatorii serviciului Gmail nu ar trebui sa aiba ‘asteptari rezonabile’ cum ca comunicatiile lor sunt confidentiale, o lipsa de intimitate care a fost pusa in discutie privind functionarea serviciului sau de posta electronica.

Continutul de 30 de pagini a fost prezentat marti de avocatii companiei in tribunalele din San Jose, din California, si au fost preluate amplu de presa din SUA. Compania Google se confrunta cu o denuntare colectiva, fiind acuzata de spionare a utilizatorilor de Internet. Avocatii gigantului online au amintit in justitie de precedentul din 1979, in care s-a decis ca oamenii care cedeaza de buna voie informatii catre terti nu trebuie sa se astepte ca acele informatii sa ramana private.

Compania este acuzata ca ‘Deschide, citeste si achizitioneaza ilegal conţinutul privat al mesajelor electronice ale persoanelor’. Aceasta ar fi fost sintetizarea denuntului facut in luna mai al acestui an.

eric schmidt ceo google

Defapt Google a recunoscut voalat de mai multa vreme ca serviciile gratuite nu asigura intimitate. Faptul ca Google poate accesa oricand e-mailurile utilizatorilor a fost recunoscut de fostul director executiv al companiei, intr-un interviu acordat canalului de televiziune CNBC. „Daca ai ceva ce nu doresti ca lumea sa stie, poate ca nu ar trebui in primul rand sa vorbesti despre acel lucru”, a declarat, in 2009, Erich Schmidt, CEO al Google.

Cu ocazia scandalului Google Street View si fotografierea cladirilor, el a declarat: „Daca ne uitam la mesajele tale, aflam locul in care te afli si folosim inteligenta artificiala, putem prezice unde doresti sa mergi. (…) Arata-ne 14 poze de-ale tale si iti vom spune cine esti. Crezi ca nu gasim 14 poze cu tine pe internet?” Eric Schmidt CEO Google.

Reprezentantii companiei Google au conchis pledoaria astfel: Compania considera ca scanarea automata a postei electronice este o procedura obisnuita in schimbul de mesaje prin intermediul Gmail, o informatie care serveste la optimizarea publicitatii pe care o primeste utlizatorul si care figureaza in termenii si conditiile prevazute de serviciul sau de email.