wazeWaze aproape de vanzare catre Google

Waze concura Google pe piata de harti online. Google, care domina piata hartilor online, e tot mai aproape de finalizarea achizitiei unei companii israeliene, Waze, care a creat un serviciu de harti online foarte popular printre conducatorii auto pentru ca permite gasirea celei mai bune rute in conditii reale de trafic.

Pretul de achizitie atinge 1 miliard de dolari, iar incheierea actiunii ar putea fi anuntata in aceasta saptamana, conform unor surse apropiate acestei negocieri.

Waze, care a avut discutii si cu Facebook, a atras interesul gigantilor gratie partii social integrate in hartile sale. Tehnologia Waze, disponibila exclusiv pe terminale mobile, se bazeaza pe utilizarea GPSurilor userilor si a comentariilor facute de acestia in timp real despre traficul dintr-o anumita zona, creand astfel cea mai rapida  ruta intre doua puncte.

Sediul oficial Waze este in Palo Alto, California, dar compania isi desfasoara activitatea in Israel, fiind foarte puternica in afara SUA si se pare ca are aprox. 47 milioane de useri la nivel global. In Israel, 9 din 10 conducatori auto au folosit serviciul, conform datelor date publicitatii de companie.

Multe din hartile Waze au fost create prin urmarirea rutelor userilor via GPS, dar exista aprox. 70.000 de voluntari care se ocupa de editarea si imbunatatirea hartilor. Si Google foloseste voluntari pentru imbunatatirea hartilor sale, dar datele real time despre trafic raman calcaiul lui Ahile in cazul gigantului global. In plus, la evenimentul anual dedicate developerilor, Google a dezvaluit o noua versiune a Maps care include mai multe informatii despre traficul in timp real.

Cu toate acestea, Google este leaderul hartilor online, iar interesul in Waze ar putea reprezinta o miscare defensive din dorinta de a pastra expertiza in aceasta zona doar in curtea Google.

Facebook are deja un parteneriat cu Waze  si a recunoscut ca e interesat atat de tehnologiile dezvoltate de companie, dar si de baza foarte larga de useri.

Nu este clar daca aceasta intelegere se va confrunta cu probleme anti-trust, data fiind deja pozitia dominanta a Google.

Waze, o companie de 100 de angajati, se tot lupta sa genereze venituri din harti. A incercat cu aduri pentru benzinarii sau fast-fooduri situate de-a lungul rutei, dar nu a reusit sa stabilizeze o sursa eficienta de venituri.