Google Glass avans tehnologic expus de Google

Google Glass

Google Glass accelereaza procesul tehnologic la capitolul gadget -uri. E foarte usor sa-ti dai seama cand ceva va produce schimbari importante. Trebuie doar sa fii atent la lucrurile catalogate drept fashionable, in voga. Fereasca sfantul sa fii trecut cu vederea!

Iata cateva exemple de produse care au schimbat lumea desi la inceputuri au fost luate peste picior de presa.
In 2001, intrebarea la moda era daca e-bookurile se vor impune pe piata. In mod cert, asta s-a intamplat. De altfel, Amazon a vandut 3 milioane de Kindle in 2009. In 2005, se spunea intr-un articol despre Ipod ca e doar o moda trecatoare. Atat de trecatoare incat Apple a vandut in 2013 12,7 milioane de unitati. Chiar si Iphone a atras etichetari similare, dar s-a dovedit un succes.

Walkamanul a condus la descoperirea unui device care permite stocarea a 16.000 de melodii. PDA-ul a condus la crearea unei noi categorii de telefoane, smartphone-urile.

Recent, Google a lansat Google Glass si a anuntat ca norocosii pot castiga o pereche de ochelari in cadrul unui concurs pentru a-i testa, la fel cum au facut si developerii care si-au precomandat o pereche inca de anul trecut. Compania a dat publicitatii si interfata pe care o vor utiliza clientii finali si cum va arata o zi obisnuita vazuta prin Google Glass.

Intr-un cuvant, iti cam taie rasuflarea. Tehnologia asta parca sterge toate limitarile intalnite la un smartphone. Acum nu mai este nevoie sa existe un ecran intre user si concertul pe care-l urmareste. Si nu mai este nevoie ca un turist aflat intr-un oras necunoscut sa-si verifice non-stop ecranul telefonului ca sa vada unde se afla. Tehnologia dispare, nu mai este o bariera in accesarea informatiei.

Companiile au incercat de ceva vreme sa depaseasca faptul ca tehnologia limiteaza cumva accesul la informatie si nu numai, actioneaza ca o bariera, si de aceea au aparut diverse incercari de produse noi, mai usor integrabile in modul nostru de viata. Cei de la Peeble au lansat ceasul care-ti lasa libertatea de a verifica emailurile fara a scoate telefonul din buzunar. Exista din ce in ce mai mult zvonuri ca si Apple pregateste un astfel de ceas inteligent. Aceste device-uri care par din viitor pot parea o moda trecatoare. Dar ele reprezinta calea spre progres. Ele transmit mesajul clar ca telefonul mobil nu mai poate fi folosit oriunde, oricum, utilizarea acestuia e plafonata. Desi smartphonul reprezinta un device crucial in viata noastra, pot exista noi modalitati de imbunatatire a interactiunii.
Google Glass e urmatorul pas in aceasta tranzitie. Google arde etapele si priveste in viitor. Evident, un produs atat de revolutionar nu are cum sa scape de lupa mass-mediei.

Imediat dupa lansare, multe articole atacau problema dreptului la intimitate din cauza camerei incorporate in ochelari. Aparent, imediat ce apare ceva ciudat echipat cu camera, media se inflameaza. De exemplu, atunci cand au aparut primele telefoane cu camere foto, s-a dezbatut faptul ca flashul ar trebui sa se declanseze de fiecare data cand camera este utilizata pentru ca oricine sa poate sti cand este fotografiat fara stirea sa. Evident, asta nu s-a intamplat. Dar cam asta se intampla de fiecare data cand ceva nou intra pe piata.

Apoi, urmatorul lucru luat la bani marunti de presa este faptul ca Google este un advertiser si e interesata doar de bani. Compania urmareste ca, prin intermediul lui Google Glass, sa colecteze si mai multe date despre utilizatori pentru a-si livra si mai eficient reclamele. Aceasta este o observatie valida, dar trebuie mentionat ca Google a folosit informatiile despre clienti si in scopuri nobile.
Una dintre aplicatiile testate acum de catre Google permite citirea informatiilor din Gmail pentru a descoperi informatii legate de zboruri sau livrari si notifica userii despre deadline-uri prin intermediul Google Now.
Exista o serie de materiale video care scot in evidenta si alte probleme. Cele de mai jos evidentiaza scenarii in care utilizatorii folosesc ochelari precum Google Glass in timpul unei intalniri. In mod evident, intalnirea sfarseste prost cand persoana in cauza realizeaza ce i se intampla.

Intr-adevar, noile tehnologii aduc in siajul lor o multime de intrebari valide. Insa, accentul ar trebui mutat din zona ingrijorarilor legate de produs in zona schimbarilor pe care le poate crea, in intelegerea acestora.
Google Glass este primul pas dincolo de era telefoanelor inteligente inspre un viitor in care periferice precum Google Glass pot fi utilizate din ce in ce mai mult pentru a permite interactiunea cu alte device-uri aflate in posesia user-ului.

Sursa: TNW