nvidia optimus suport in kernel linux

Nvidia Optimus va avea suport in kernel -ul de Linux

Poate ca Nvidia s-a alaturat fundatiei Linux inca de la inceputul acestui an, dar tehlologia Optimus de comutare ce le apartine, folosita in mod uzual pentru salvarea energiei in mecanica laptopurilor, a ramas un punct sensibil pentru multi utilizatori de linux.

Atat de intensa a fost frustrarea legata de lipsa de suport Nvidia pentru Linux in acest domeniu  de fapt, ca la inceputul acestui an, insusi creatorul Linux, Linus Torvalds a  rostit-o explicit aratand chiar si celebrul deget catre compania despre care sustine ca i-a pricinuit o oarecare nedreptate (a se vedea video de mai jos).

‘Am dovada unui concept’

“Am facut experimente de suport pentru Dave Airlie la noul furnizor de intefete RandR 1.4 , astfel incat laptop-urile bazate pe Optimus pot folosi driver-ul nostru pentru comutarea discreta a GPU-lui  si afisarea pe procesorul grafic integrat”, a scris Plattner pe email-ul sau, cautand consiliere de la liberii dezvoltatori. Nu exista nici o indoiala ca suportul driver-ului pentru Linux devine mai bun cu fiecare zi ce trece. Fiecare noua actualizare a kernel-ului Linux aduce de obicei imbunatatiri, si din cand in cand mai obtinem cate un salt urias in compatibilitate, cum ar fi atunci cand  Broadcom a avut schimbarea sa in ceea ce privește sistemele de operare gratuite si libere.

Este o miscare rezultata din acuzele directe ale lui Torvalds ? Noi putem doar ghici. Oricum, nu putem decat sa ne bucuram ca Linux este la fel de deschis ca de obicei. Aceasta este o schimbare de care vor beneficia o multime utilizatori de Linux din intreaga lume.