Top producatori camioane de mare tonaj conform cu unitatile vandute

Va prezint topul contructorilor de camioane si cateva detalii despre producatorii europeni de camioane de mare tonaj. Clasamentul este facut la nivel mondial, in functie de unitatile vandute. In acest articol voi prezenta si componenta fiecarui grup de constructori, deoarece constructorii s-au grupat in multinationale pentru a face fata mai bine crizei din domeniul auto, sectorul de transporturi grele fiind primul afectat.

Clasament Mondial:

10. JAC Motors sau denumirea oficiala Jianghuai Automobile Co Ltd

Este o companie chineza specializata in productia de autocamioane comerciale. Compania a fost infiintata in anul 1964 sub numele de Hefei Jianghuai Automobile Factory, iar in anul 1997 si-a schimbat numele in Anhui Jianghuai Automobile Co Ltd. producatori camioane top JAC Runner HFC truck

JAC Runner HFC truck 8X4

Unitati vandute: 51.525 vehicule comerciale

 

9. Dongfeng Motor

Dongfeng Motor a fost infiintat in 1969 fiind al treilea constructor de camioane si autovehicule comerciale din China. In decursul istoriei sale ca producator de autovehicule a intrat in mai multe ‘joint venture’ cu Peugeot – Citroen Automobile(PSA), Kia Motors, Nissan si Honda in 2011. producatori camioane top Dongfeng Motor

CAMC 6X4 CUMMINS L375

Unitati vandute: 58.777 vehicule comerciale

 

8. Ford

Ford produce camioane inca din anul 1908. Cele mai renumite modele de camioane sunt: Ford F-650, Ford F-650, Ford LNT9000, Ford LT9000, Ford FT900, Ford LT8000, Ford L7000. Singurul model care mai este produs de Ford in acest moment este F-650 si este disponibil doar in America de Nord. producatori camioane top ford f-650 xlt

Ford F-650 XLT

Unitati vandute: 66.790 vehicule comerciale

7. Nissan Motor

Prima denumire a avut-o in 1918 de Kwaishinsha Motorcar pana in 1925 cand si-a scimbat-o in DAT Motorcar. In 1931 si-a schimbat iar denumirea in Datson, dupa care in 1933 s-a definitivat denumirea de Datsun, concomitent cu Nissan care incepuse sa fie folosit inca din 1930.

producatori camioane top nissan-atleon

Nissan Atleon

Unitati vandute: 71.203 vehicule comerciale

6. Fiat Group

Deja intram sfera grupurilor multinationale.

Fiat S.p.a a fost infiintat in anul 1899 si este al patrulea mare grup producator de autovehicule din lume.

Componenta grupului pentru camioane si autovehicule comerciale: Iveco, Magirus, Astra, Seddon Atkinson, Yuejin

IVECO  acronim la Industrial Vehicles Corporation aparand ca brand in 1975 si ingloband  mici contructori italieni, francezi si germani.

Magirus – Iveco Magirus AG producator german din grupul FIAT care a produs IVECO Magirus pana in anul 1980.

Astra – Iveco Astra (Anonima Sarda Trasporti) S.p.A. membru italian fondat in 1948 si rezistand ca membru al grupului pana in 1986.

Seddon Atkinson – Seddon Atkinson Vehicles Limited membru al grupului IVECO de origine engleza . A fost infiintata in 1970, iar fabrica de camioane s-a inchis in 2004 la Oldham Marea Britanie, unde se produceau modele Strato, Pacer si Euromover.

Nanjing Automobile – Constructor chinez de camioane fondat in 1947 si care a achizitionat in  2005 grupul britanic MG Rover Group. In prezent produce camioane sub marca SOYAT. A produs camionul de mic tonaj IVECO TurboDaily insa sub brandul NAVECO de la Nanjing – IVECO.

producatori camioane top Iveco STRALIS Hi Way 2013

IVECO STRALIS Hi-Way

Unitati vandute: 91.037 vehicule comerciale

5. Volkswagen Group

Grupul Volkswagen fondat in 1937 detine unele dintre cele mai puternice branduri in transporturi comerciale cum sunt MAN, SCANIA dar si Volkswagen Trucks and Buses.

MAN sau Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg – fondat in 1758 ca fiind o mina de extractie a minereului de fier care era procesat in otelaria proprie s-a metamorfozat in decursul istoriei pana ce a devenit Maschinenfabrik Augsburg ce avea 400 de angajati si in care se construiau sisteme de locomotie si propulsie dar si structuri metalice pentru cladiri. Mai tarziu, Volkswagen a preluat producatorul MAN in 2008, ocupandu-se in special de operatiunile financiare ale producatorului de autovehicule de transport comerciale. MAN a adus un aport tehnologic si de know how diviziei proprii a Volkswagen Trucks and Buses.

Scania- producator suedez de camioane fondat in 1891 si care detinea o cota din piata europeana a transportului comercial. Acestia au fost cumparati de catre Volkswagen Group pentru a-si uni fortele cu MAN, iar prin aceasta unire Volkswagen isi dorea sa acapareze si sa-si intareasca cota de piata globala, aspirand la titlul de cel mai mare producator din automotiv global. Scania a fost cumparata de catre Volkswagen prin intermediul MAN, aceasta fiind servita pe tava grupului german de catre Volvo care trecea printr-o criza financiara ce a dus la vanzarea s-a chinezilor de Geely de catre grupul detinator, Ford.

producatori camioane top man tgx xlx

scania-r440

MAN TGX XLX si SCANIA R440

Unitati vandute: 112.048 vehicule comerciale

4. VOLVO Group

Volvo a fost fondat in 1927 in Suedia in Hisingen din Gothenburg initial producea rulmenti de unde si denumirea volvo care vine din latina si inseamna ‘a rostogoli’.

Grupul suedez detine marcile de camioane Renault, Mack – USA, UD Nissan Diesel.

In decembrie anul trecut(2012) Volvo detine integral Renault Trucks.

Grupul suedez a cumparat marcile de vehicule comerciale pentru a putea patrunde pe pietele din USA prin Mack, UD Nissan Diesel Asia si Pacific, iar Renault pentru a-si intari cota piata in Europa si a nu ceda foarte mult in competitia cu concurentii puternici cu care se lupta in Europa.

producatori camioane top volvo globetrotter

volvo-mack SUA

producatori camioane top volvo renault

Unitati vandute: 170.861 vehicule comerciale

La egalitate cu TATA Motors Group fondat in 1868 grupul indian cu managementul director in Mumbai, Maharashtra.

Acesta detine brandurile Tata Motors si Daewoo Commercial Vehicle.

producatori camioane top camion tata prima

Tata Prima

Sau fratele geaman, construit pentru Asia si Europa

producatori camioane top camion daewoo prima

Daewoo Prima

Unitati vandute: 171.454 vehicule comerciale

3. Toyota Motors sau HINO Motors

Infiintata in 1926 prin determinare japoneza au ajuns sa domine piata auto mondiala, astfel regasindu-se pe podiumul constructorilor vehiculelor comerciale.

Hino Motors este brandul sub care se vinde in tara de origine.

hino truck

Unitati vandute: 204.282 vehicule comerciale

2. Daimler AG

Infiintat in 1893 prin fuziunea Benz & Cie al lui Karl Benz si Daimler Motoren Gesellschaft detinut de Gottlieb Daimler si Wilhelm Maybach.

Detine brandurile de vehicule comerciale: Mercedes-Benz, Freightliner Trucks, Sterling Trucks, Unimog, Western Star, Fuso(Mithsubishi) si BharatBenz

producatori camioane top mercedes-benz-actros

Mercedes Benz Actros

producatori camioane top mitsubishi fuso

Mitsubishi Fuso

Unitati vandute: 306.903 vehicule comerciale

 

1. Isuzu Motors Ltd

Japonezii au infiintat ISUZU in 1916 si au stabilit managementul la Tokyo. Sunt specializati pe vehicule comerciale si camioane de mare tonaj.

Intr-adevar fac cele mai rezistente vehicule de transport astfel ca domina piata din Africa si Asia, acolo unde camioanele nu sunt mai deloc intretinute, iar exploatarea lor se face in conditii vitrege de temperatura si umiditate.

In 2009, ISUZU a abandonat piata din SUA si s-a orientat catre alte piete in curs de dezvoltare, americanii incepand sa se uite mai mult la design decat la fiabilitate si costul de recuperare al investitiei. Parasirea pietei americane de catre Isuzu a fost accelerata si de administratia de Washigton care dorea sa salveze cu orice pret colosul GM, care se afla in cadere libera, astfel proactic celor de la Isuzu li s-a fortat mana pentru a iesi din competitie.

De altfel Isuzu a facut istorie prin calitatea si rezistenta autobuzelor de persoane cat si a camioanelor de mare tonaj.

producatori camioane top isuzu trucks

Unitati vandute: 453.379 vehicule comerciale