Politia si ANCOM desfasoara verificari pentru statii radio montate pe autovehicule

statii radio amenzi

Statii radio montate pe autovehicule ce folosesc frecventa libera denumit ‘citizen band’ sunt luate in vizorul Politiei Rutiere. Campania in care Politia si ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii) sunt parteneri vizeaza conducatorii auto care au montate statii radio de emisie receptie in spectrul 26,960 – 27,410 MHz liber cu putere de emisie – receptie mai mare decat cea legala de 4 watt.

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt, au efectuat astazi, 30 octombrie, o actiune de control al autovehiculelor echipate cu statii radio mobile de emisie – receptie care utilizeaza banda de 27 MHz. Actiunea a avut drept obiectiv controlul echipamentelor folosite de soferii care circulau in apropierea municipiului Roman, pentru a verifica in ce masura respecta acestea specificatiile tehnice stabilite de lege.

Utilizarea echipamentelor de radiocomunicatii in „banda civica” (Citizens’ Band) statii radio auto

„Banda civica”este banda de frecvente cuprinsa intre 26,960 – 27,410 MHz, pentru a carei utilizare nu este necesara obtinerea unei licente de utilizare a frecventelor radio.

Comunicarea in banda civica este accesibila publicului larg pentru comunicatii pe distante scurte si ofera o gama larga de posibilitati de utilizare (agrement, informare, siguranta). Cel mai utilizat canal este canalul 22, care are frecventa centrala 27.225 MHz si este folosit de catre conducatorii de autovehicule rutiere pentru informatii privind traficul.

Distanta pe care se poate vorbi intre echipamentele de emisie – receptie este influentata de formele de relief care se afla intre cele doua statii. Deoarece conversatiile in aceasta banda se fac in mod simplex, fiecare participant la conversatie va trebui sa astepte pana ce interlocutorul sau va incheia transmiterea mesajului propriu pentru a raspunde.

Cele mai importante reguli care trebuie avute in vedere de cei care folosesc statii radio care functioneaza in banda civica sunt

Echipamentele de radiocomunicatii trebuie sa respecte prevederile legale privind specificatiile tehnice in vigoare, disponibile aici.

Puterea de emisie pentru statii radio sa fie de maxim 4 Watt putere efectiv radiata.

Utilizarea frecventelor din aceasta banda se poate realiza numai in conditii tehnice care sa asigure eliminarea riscului de producere a interferentelor prejudiciabile asupra statiilor de radiocomunicatii care utilizeaza spectrul radio, conform legii.

Sanctiuni aplicabile

Depasirea valorii stabilita ca limita maxima pentru puterea efectiv radiata atrage sanctiuni din partea ANCOM, conform OUG nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, care se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 60.000 lei, sau, in cazul unor incalcari repetate, cu amenda in cuantum de pana la 100.000 lei.

In cursul controlului efectuat in localitatea Roman la intersectia drumurilor europene E85 cu E583 inspectorii ANCOM impreuna cu politistii de la IPJ Neamt au aplicat amenzi conducatorilor auto ce nu au respectat legea privind radiocomunicatiile si utilizarea benzii civice avand montate statii radio cu putere mai mare decat cea legala, de 4 watt. Controalele in trafic pentru verificarea puterii pentru statii radio de emisie – receptie montate pe autovehicule se vor inmulti.

“Aceste actiuni urmaresc sa asigure disciplina celor care folosesc ‘banda civica’ si au, cel putin in aceasta prima faza, scopul de a creste gradul de constientizare al soferilor cu privire la faptul ca exista reguli si pentru asa numita ‘banda libera’ si ca aceste reguli au fost stabilite pentru a asigura utilizarea benzii in bune conditii de catre toti participantii la trafic si de catre toti utilizatorii de spectru. Echipamentele de emisie – receptie disponibile pe piata respecta normele tehnice in vigoare, insa marirea puterii de emisie se face de catre posesorii acestora. E bine sa se stie si ca nerespectarea acestor reguli se sanctioneaza, iar amenda minima este de 5000 de lei.” a declarat Cristin POPA, Directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.