Preturi ROVINIETA pentru 2013. Cat costa sa poti iesi din oras / judet in Romania pe drumurile nationale

preturi rovinieta

Rovinieta preturi practicate, de unde se poate procura, si lege obligativitate achitare contravaloare rovinieta pentru circulatia pe drumurile publice din Romania.

Preturi rovinieta valabile pentru anul 2013. Procurarea rovinietei se poate face din retelele de benzinarii Petrom, OMV Petrom, Mol, Rompetrol si LukOil. Sau direct online de acasa pe site -urile de specialitate.

Rovinieta preturi 2013

Tip vehicul

Pret Rovigneta

Tarif €* cu TVA

 valabilitate

A. Autoturisme

1 zi

3 €*

7 zile

7 €*

30 zile

13 €*

90 zile

28 €*

12 luni

B. Vehicule de transport marfa cu 0,0 tone < MTMA ≤ 3,5 tone

1 zi

6 €*

7 zile

16 €*

30 zile

36 €*

90 zile

96 €*

12 luni

C. a) vehicule de transport marfa cu 3,5 t < MTMA ≤ 7,5 t
b) vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si maxim 23 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto)

4 €*

1 zi

20 €*

7 zile

52 €*

30 zile

120 €*

90 zile

320 €*

12 luni

D. a) vehicule de transport marfă cu 7,5 t < MTMA < 12 t
b) vehicule de transport persoane cu mai mult 23 locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto)

7 €*

1 zi

35 €*

7 zile

91 €*

30 zile

210 €*

90 zile

560 €*

12 luni

E. Vehicule de transport marfa cu MTMA ≥ 12,0 tone cu maximum 3 axe (inclusiv)

9 €*

1 zi

45 €*

7 zile

117 €*

30 zile

270 €*

90 zile

720 €*

12 luni

F. Vehicule de transport marfa, cu MTMA ≥ 12,0 tone cu minimum 4 axe (inclusiv)

11 €*

55 €*

 143 €*

374 €*

1210 €*

1 zi

7 zile

30 zile

90 zile

12 luni

*Cursul euro – leu se calculeaza in functie de cursul valutar din ultima zi a lunii anterioare lunii in care se face plata.

[related-posts]

preturi rovinieta

Vinieta si rovinieta in Romania, esti afectat daca conduci un autovehicul. Mic ghid cu intrebarile cele mai des puse cu raspunsuri pertinente din lege.

rovinieta legislatie

Unde este obligatorie vinieta sau rovinieta?

Conform OU 15/2002 modificata si completata:

(21)Tariful de utilizare se aplica pe reteaua de drumuri nationale din Romania, definita la art. 1 alin. (1) lit. d), cu exceptia sectoarelor de drum pentru care se vor aplica tarife de concesiune.

art. 1 alin. (1)

d) reteaua de drumuri nationale din Romania – drumurile de interes national definite conform art. 6 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

(1) Drumurile de interes national apartin proprietatii publice a statului si cuprind drumurile nationale, care asigura legaturile cu capitala tarii, cu resedintele de judet, cu obiectivele de interes national, intre ele, precum si cu tarile vecine, si pot fi clasificate ca:

a) autostrazi;
b) drumuri expres;
c) drumuri nationale europene (E);
d) drumuri nationale principale DN;
e) drumuri nationale secundare DN(A, B).

Rovinieta valabila, dar am primit amenda, ce facem in continuare?

Conform art. 8 pct.5 (O.G. 15/2002, modificata si completata cu O.G. 8/2010),

Utilizatorilor li se pot aplica amenzi contraventionale atat pe reteaua de drumuri nationale din România, cat si in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, la iesirea din România.

Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.

Plangerea se depune la judecatoria in raza de circumscriptie in care a fost savarsita contraventia (daca in procesul verbal de constatare a contraventiei nu este specificata alta circumscriptie).

Inainte de a depune plangerea verificati daca ati respectat perioada (data si ora) de valabilitate a Rovinietei.

ATENTIE la ORA de VALABILITATE de pe ROVINIETA!

Rovinieta este valabila pana la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Art. 3 ( NORME METODOLOGICE din 1 octombrie 2010 pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania aprobate prin Ordinul 769/2010)

(5) Perioada de valabilitate a Rovinietei incepe de la ora 0,00 a zilei solicitate de utilizator si expira la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

(6) Daca ziua de inceput a valabilitatii este ziua in curs, valabilitatea Rovinietei incepe de la ora achitarii tarifului de utilizare si expira la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat.

(2) Perioadele de valabilitate pentru Rovinieta se determina astfel:

a) o zi – ziua corespunzatoare datei pentru care a fost achitat;

(6)Daca ziua de inceput a valabilitatii este ziua in curs, valabilitatea Rovinietei incepe de la ora achitarii tarifului de utilizare si expira la ora 24,00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat.

b) 7 zile – ziua corespunzatoare datei de inceput a valabilitatii si urmatoarele 6 zile;

c) 30 de zile – ziua corespunzatoare datei de inceput a valabilitatii si urmatoarele 29 de zile;

d) 90 de zile – ziua corespunzatoare datei de inceput a valabilitatii si urmatoarele 89 de zile;

e) 12 luni – ziua corespunzatoare datei de inceput a valabilitatii si pana in ziua anterioara aceleiasi zile a anului urmator inclusiv.

Pe ce drumuri pot fi amendat daca nu detin rovinieta sau este expirata?

Conform art. 8 pct.5 (O.G. 15/2002, modificata si completata cu O.G. 8/2010),

(5) Utilizatorilor li se pot aplica amenzi contraventionale atat pe reteaua de drumuri nationale din Romania, cat si in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, la iesirea din Romania.

Rovinieta ramane valabila pana la sfarsitul perioadei pentru care a fost achitata daca se schimba numerele de inmatriculare?

Da, dar numai daca se respecta procedura prezentata in Art. 9 din „ORDINUL nr. 769 din 1 octombrie 2010 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania” :

Art. 9

(1) In cazul schimbarii numarului de inmatriculare al vehiculului, rovinieta isi mentine valabilitatea numai in conditiile in care utilizatorul solicita efectuarea modificarii in baza de date, in scris, la CNADNR – S.A.

(2) Pentru efectuarea modificarii utilizatorul se va prezenta la unul dintre punctele de lucru ale CNADNR – S.A. cu urmatoarele documente:

a) cerere scrisa, conform formularului-tip care se regaseste pe pagina web a CNADNR – S.A.;

b) cartea de identitate a autovehiculului in copie si originalul acesteia pentru verificarea conformitatii.

(3) Solicitarea se verifica pe loc si, daca aceasta este justificata, dupa achitarea de catre utilizator a tarifului de modificare a numarului de inmatriculare in baza de date, se efectueaza aceasta modificare.

(4) Tariful de modificare a numarului de inmatriculare in baza de date este de 20 lei, fara TVA, pentru fiecare numar modificat.

(5) Odata cu modificarea numarului de inmatriculare, in baza de date se va elibera, prin intermediul SIEGMCR, un document care atesta efectuarea modificarii si valabilitatea rovinietei pentru noul numar de inmatriculare, in doua exemplare identice, dintre care:

a) unul va fi stampilat de catre CNADNR – S.A. si va fi inmânat solicitantului

b) unul va fi semnat de catre solicitant si va ramâne la CNADNR – S.A.

Se achita rovinieta pentru autovehicule inmatriculate cu numere temporare (inmatriculata provizoriu)?

Da!

Conform Art. 1, paragraf (2) din „ORDINUL nr. 769 din 1 octombrie 2010 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania” :

(2) Tariful de utilizare se aplica utilizatorilor romani si straini pentru toate vehiculele detinute de acestia, inmatriculate temporar sau definitiv, care circula pe reteaua de drumuri nationale din Romania.

Rovinieta achizitionata azi pentru data de azi este valabila de la ora 0 a zilei de azi?

Nu!

Conform Art. 3, paragraf (6) din „ORDINUL nr. 769 din 1 octombrie 2010 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania” :

(6) Daca ziua de inceput a valabilitatii este ziua in curs, valabilitatea rovinietei incepe de la ora achitarii tarifului de utilizare si expira la ora 24 : 00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat.

Pot recupera contravaloarea rovinietei daca autovehiculul pentru care a fost achizitionata nu a circulat?

Conform NORMELOR METODOLOGICE din 1 octombrie 2010 pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aprobate prin ORDINUL nr. 769 din 1 octombrie 2010, contravaloarea rovinietei se recupereaza numai in situatiile de mai jos:

Art. 6

(1)CNADNR – S.A. va returna contravaloarea tarifului de utilizare, corespunzatoare perioadei de neutilizare, la solicitarea utilizatorului, in situatia radierii din circulatie a vehiculelor ca urmare a:

a) dezmembrarii, casarii sau predarii vehiculului unei unitati specializate, in vederea dezmembrarii;

b) scoaterii definitive din Romania a vehiculului;

c) declararii furtului vehiculului.

(2) Solicitarea de returnare a contravalorii tarifului de utilizare, corespunzator perioadei de neutilizare, se depune la CNADNR – S.A., impreuna cu documente emise de organele abilitate, din care sa reiasa, dupa caz, data evenimentului rutier care a condus la distrugerea vehiculului, data predarii vehiculului unei unitati specializate, in vederea dezmembrarii, data inregistrarii furtului, originalul sau copia legalizata a dovezii de radiere din circulatie a vehiculului, emisa de organele Politiei Rutiere.

(3) Suma ce se va returna va fi calculata proportional cu perioada de neutilizare a vehiculului, respectiv cu perioada cuprinsa intre data evenimentului rutier care a condus la distrugerea acestuia, data predarii la o unitate specializata in vederea dezmembrarii, data inregistrarii furtului, data radierii din circulatie in cazul scoaterii definitive din ania a vehiculului, dupa caz, si data expirarii valabilitatii tarifului de utilizare, mai putin comisioanele bancare si cele cuvenite distribuitorilor.

Art. 7

(1) In cazul in care pentru acelasi vehicul se achita tariful de utilizare de doua sau mai multe ori pentru perioade de valabilitate ce se suprapun pentru cel putin o zi, la solicitarea utilizatorului, CNADNR – S.A. va returna contravaloarea tarifului corespunzator perioadei de suprapunere.

(2) Solicitarea de returnare a contravalorii tarifului, corespunzator perioadei de suprapunere, se depune la CNADNR – S.A. impreuna cu o copie a cartii de identitate sau a certificatului de inmatriculare al vehiculului ce va purta inscrisul „conform cu originalul”, semnatura si, dupa caz, stampila utilizatorului.

(3) Suma ce se va returna va fi calculata in functie de perioada de suprapunere a valabilitatii, mai putin comisioanele bancare si cele cuvenite distribuitorilor.

Art. 8

(1) Pentru cererile de restituire, CNADNR – S.A. are obligatia sa verifice incadrarea in situatiile prevazute la art. 6 si 7 si sa restituie utilizatorului suma la care are dreptul, in termen de 30 de zile lucratoare de la data primirii cererii.

(2) Pentru cererile de restituire prevazute la art. 6 si 7, CNADNR – S.A., in cazul in care constata ca utilizatorul nu are dreptul la restituirea sumelor solicitate, va comunica in termen de 30 de zile lucratoare de la data primirii cererii motivul pentru care aceasta a fost respinsa total sau partial, dupa caz.

Perioadele de valabilitate rovinieta care pot fi achizitionate?

Art. 3 ( NORME METODOLOGICE din 1 octombrie 2010 pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din Romania aprobate prin Ordinul 769/2010)

(5) Perioada de valabilitate a rovinietei incepe de la ora 0,00 a zilei solicitate de utilizator si expira la ora 24,00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

(6) Daca ziua de inceput a valabilitatii este ziua in curs, valabilitatea rovinietei incepe de la ora achitarii tarifului de utilizare si expira la ora 24,00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat.

(2) Perioadele de valabilitate pentru rovinieta se determina astfel:

a) o zi – ziua corespunzatoare datei pentru care a fost achitat;

(6)Daca ziua de inceput a valabilitatii este ziua in curs, valabilitatea rovinietei incepe de la ora achitarii tarifului de utilizare si expira la ora 24,00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat.

b) 7 zile – ziua corespunzatoare datei de inceput a valabilitatii si urmatoarele 6 zile;

 c) 30 de zile – ziua corespunzatoare datei de inceput a valabilitatii si urmatoarele 29 de zile;

 d) 90 de zile – ziua corespunzatoare datei de inceput a valabilitatii si urmatoarele 89 de zile;

 e) 12 luni – ziua corespunzatoare datei de inceput a valabilitatii si pana in ziua anterioara aceleiasi zile a anului urmator inclusiv.

ATENTIE! Preturile pentru ROVINIETA in anul 2014 vor fi mai scumpe cu pana la 66%.