Ford testeaza durabilitatea vehiculelor sale cu ajutorul robotilor pilot

ford robots drive

Masinile care se conduc singure nu mai sunt o noutate: Google, Lexus si Audi au folosit deja aceasta tehnologie in diverse prototipuri. Toate aceste vehicule autonome au fost create pentru a circula pe drumuri publice prin utilizarea unor sensori avansati precum LIDAR. Dar ce se intampla insa cu medii controlate precum o pista de teste? Cei de la Ford s-au aliat cu Autonomous Solutions Inc. pentru a dezvolta roboti pilot care sa conduca vehicule in cadrul unor teste de durabilitate. Sistemul bazat pe GPS (exact pana la cativa cm) permite ca pana la 8 vehicule sa ruleze simultan pe pista.

Testele de durabilitate sunt extreme de dure atat pentru masina, dar si pentru pilot. Noua tehnologie, pusa la punct in ultimii trei ani, e utilizata acum pentru a testa noile modele Ford (precum Ford Transit planificat pentru lansare in 2014). Tehnologia permite testarea continua 24h din 24, 7 zile din 7. Vehiculele transmit constant viteza si pozitia unui computer central (controlat de o singura persoana) printr-o conexiune de interna cu latenta scazuta si primesc intructiuni despre manevrele de realizat.

Ford planuieste sa echipeze masinile cu mai multi senzori (precum cei de radar sau camera) pentru a permite pilotilor in carne si oase si robotilor sa ruleze pe aceeasi pista in acelasi timp.