Ericsson publica faptul ca va lansa un nou compresor video. Acestia se lauda ca vor da calitate video mai mare la trafic internet mai mic

Ericssona anunta ca noua tehnologie de compresie a continutului video va reduce incarcarea traficului de date la jumatate, dar va imbunatati si calitatea imaginii.

High Efficiency Video Coding, acesta este numele noi tehnologii, va oferi servicii tv pentru toate tipurile de dispozitive, de la smartphone-uri la tablete si pana la televizoare smart TV. Anuntul a fost facut de catre compania Ericsson ca va lansa primul dispozitiv de codare a continutului video in timp real, si care va fi compatibil cu noua tehnologie. Acesta va fi prezentat luna viitoare la conferinta IBC(Internatinal Broadcasting Convention), de la Amsterdam. IBC este o conferinta a expertilor si specialistilor in media si entertaiment.

Noua tehnologie de codare promite scaderea cu 50 de procente a consumului de banda internet necesara distribuirii prin internet a continutului video, aceasta fiind comparata cu cea mai buna tehnologie H.264/MPEG-4 AVC, conform declaratiilor companiei Ericsson.

Pentru ca popularitatea vizionarii pe smartphone-uri si tablete este in creste, totodata insemnand si o supraincarcare a retelelor operatorilor telecom, tehnologia HVEC(High Efficiency Video Coding) va ajuta la decongestionarea retelelor de comunicatii.

Pentru a putea beneficia de tehnologia HVEC trebuie si ca dispozitivele de receptie sa aiba parte de imbunatire a codecului cu care este decodat continutul video date. Deocamdata smartphone-urile si tablete pot fi capabile sa decodeze semnalul doar software, conform Simon Frost, seful departamentului de marketing TV al Ericsson.

Noua tehnologie, in timp, va putea reda continut video la o rezolutie de 3840 X 2160 pixeli, conform declaratiilor lui Frost.

HEVC sau H.265 este dezvoltata de Joint Collaborative Team- Video Coding(JC-VC), o colaborare pe proiect intre ITU- T Video Coding Experts Group(VCEG)si ISO/IECE Moving Picture Experts Group (MPEG). Acestia se pare ca au luat-o inaintea colegilor si au facut anuntul inainte cu o saptamana.

In luna iulie a anului curent, a fost compusa standardizarea noii tehnologii de codare a imaginilor. Standardizarea finala si oficiala este programata in ianuarie 2013, momentan facandu-se mici ajustari, conform celor de la Ericsson.

Conventia IBC2012 va avea loc in Amsterdam la RAI Exhibition and Congress Centre in data de 6 septembrie si se va incheia in data de 11 septembrie.