Sistem de supraveghere video pentru toata lumea. Cursa pentru acces rapid la informatii directe a inceput demult, dar acum este fara perdea

Sistem de supraveghere video este o nevoie a fiecarei afaceri sau autoritate a unui stat. Sistemele de supraveghere video sunt adesea cumulate cu sistemele de securitate si monitorizare a diferitelor locatii pe care iti doresti sa le sti in siguranta.

In 2016, cu o platforma software poti controla de la distanta toate sistemele de securitate, supraveghere si monitorizare dintr-o fabrica, dintr-un depozit si dintr-un magazin. Toate acestea sunt interconectate si au o legatura cu exteriorul prin internet.

sistem supraveghere

Am stabilit ca sistemul de supraveghere video face parte din termenul numit securitate. Termenul securitate, conform DEX reprezinta „starea de fapt prin care te simti la adapost, un sentiment de incredere si liniste pe care il da cuiva absenta oricarui pericol. In special pentru noi romanii, securitate mai are si echivalentul negativ de organ de stat represiv, care are ca scop apararea prin orice mijloace a sistemului – in statele comuniste – comunist.”

Sa revenim la subiectul tratat de acest articol, si anume sistemul de supraveghere video.

camera sistem supraveghere

Domenii in care sunt folosite sistemele de supraveghere video:

Transporturi: porturi, aeroporturi, gari de tren, autogari

Guvernamental: Securitate si supraveghere stradala, cladiri de birouri, penitenciare si unitati militare

Financiar: banci si ATM-uri

Comercial: Mall-uri, supermarket, parcari cu plata, industria de divertisment

Educatie: Scoli, campusuri universitare

Comunicatii: puncte de prezenta ale operatorilor de telecomunicatii, centrale electrice (inclusiv cele nucleare), rafinarii, mine de extractie.

A ramas, oare, vreun domeniu de activitate cotidiana in care sa nu fie implicat sistemul de supraveghere video?!

La ce putem folosi sistemele de supraveghere video?

  • In asigurarea pazei si monitorizarii unor obiective si optimizarea folosirii resurselor umane (bodyguarzi);
  • In securitatea locurilor cu aglomerare si tranzit cum ar fi gari, autogari, aeroporturi;
  • In spravegherea stradala a oraselor;
  • In corelarea mai multor informatii destinate departamentelor de marketing din marile lanturi comerciale;
  • In monitorizarea traficului pe sosele si analiza video a platii taxelor pentru autovehiculele aflate in circulatie;
  • In optimizarea traficului din orase cu ajutorul analizelor video preluate de la sistemul de supravghere;
  • In uzine si fabrici pentru automatizarea anumitor operatii si securitatea obiectelor;
  • Pentru sistemul de control acces in anumite cladiri si sedii de companii si institutii ale statului.

Datorita nevoii de colectare a informatiilor cat mai exacte si optimizarii costurilor cu paza umana, sistemele de supraveghere au fost dezvoltate si integrate in foarte multe proiecte, iar raspandirea lor s-a desfasurat intr-un ritm alert inca din anii 2000. De ceva timp aceste sisteme de supraveghere video sunt foarte dezvoltate tehnologic si adaptate vitezei circulatiei informatiilor de la nivel global prin utilizarea tehnologiei IP.

De aici si implicarea guvernelor, directa sau indirecta, in companiile furnizoare de solutii de supraveghere video. Aceasta implicare este din ce in ce mai puternica, ceea ce face ca obiectivul principal al acestor sisteme de securitate, sa le fie alterat si sa devina doar un simplu cuvant si sa se transforme, defapt, intr-o arma redutabila si folositoare in orice fel de conflicte. Aceasta arma se numeste spionaj cibernetic, iar actiunile pe care le poate conferii, indirect, sunt atacuri cibernetice impotriva, companiilor si statelor.

Market share-ul principalilor jucatori din industria sistemelor de supraveghere

Concurenta este una acerba pe piata solutiilor de supraveghere, existand peste 550 de competitori la nivel gobal. Dintre acestia, sunt cativa care reusesc sa-si impuna produsele pe pietele de securitate de pe cele trei continente.

In functie de market share iata cei mai importanti jucatori globali: Axis Communications AB (Suedia), Bosch Security Systems (SUA), Zhejiang Dahua Technology Co. Ltd. (China), Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Ltd. (China), FLIR Systems Inc. (SUA), Honeywell Security Group (SUA), Avigilon Corporation (Canada), PELCO by Schneider Electric (SUA), Panasonic System Networks Co. Ltd. (Japonia), Samsung Techwin Co. Ltd. (Coreea de Sud), Nice Systems Limited (Israel), Infinova Corporation (SUA).

La nivel global trendul si estimarilor specialistilor in supraveghere video, indica o crestere mare in piata de supraveghere a produselor Hikvision (estimat – va detine peste 10% din obiectivele protejate si supravegheate, impreuna cu Dahua vor trece de 20% din piata de supraveghere) datorita subventiilor statului chinez pompate in compania, detinuta tot de el, Hikvision. O utilizare la scara larga a solutiei chinezesti aduce numeroase avantaje regimului chinez, care va avea acces in timp real la informatii, de pe sistemele de supraveghere marca proprie si vor putea fi folosite, atat in scopul spionajului economic, industrial cat si ca arma cibernetica in cazul in care va fi nevoit sa o faca (prin paralizarea activitatilor cotidiene ale unei tari).

Hikvision, de vreo 5 ani, se afla in expansiune puternica sustinuta si de guvernul chinez, de acaparere, a cat mai multor contracte si instalarea si utilizarea la nivel cat mai mare pe toate continentele. Pietele tinta, ale sale, sunt SUA si Europa, acolo unde se intalnesc cu producatorii carora le replicheaza tehnologiile. In cat timp oare vom vedea replicata pe modelele chinezesti tehnologia ZipStream (h.265) ale camerelor Axis. De ce spun asta? Pentru ca, tehnologia originara Axis Light Finder, a aparut dupa aproximativ 10 luni si la Hikvision, redenumita Dark Fighter. Aportul in dezvoltarea produselor de supraveghere se reliefeaza in politica de preturi a companiei – ieftin si subventionat, procesul de copiere fiind foarte des confundat cu procesul de cercetare si dezvoltare in toate companiile chinezesti.

Market share previziuni: https://www.securityindustry.org/SiteAssets/IndustryEvents/Securing-New-Ground/2014/Presentations/Trends%20in%20the%20Market%20for%20Professional%20Video%20Surveillance%20Equipment%20-%20Jon%20Cropley.pdf

In presa de specialitate s-a scris si s-au tras semnale de alarma destul de importante asupra gaurilor de securitate gasite in produsele companiei Hikvision, precum si concurenta neloiala (prin subventii ale produselor de catre regimul chinez) facuta producatorilor si dezvoltatorilor de sisteme de securitate si supraveghere din celelalte state.

In afara articolelor pe care le-am citit in presa internationala despre problemele de securitate Hikvision, am si testat produse care intr-adevar confirma ceea ce spun majoritatea specialistilor in securitate. O intrebare mi-am pus si eu, prin urmarirea unor jurnale de firewall-ul instalat in fata NVR-ului si sistemului Hikvision – De ce echipamentele cer sa se conecteze la anumite ip-uri de pe glob, unele fiind chinezesti?!

Despre calitatea produselor hardware Hikvision nu am ce critica, fiind un jucator redutabil si cu o calitate similara celor de la producatorii consacrati. Insa la nivelul management-ului si software-ului ce ruleaza pe ele, sunt probleme grave.

Pentru companii cu orientare industriala si utilizarea lor in obiective strategice cum ar fi: statii de pompare a apei potabile, unitati militare, centrale electrice si rafinarii, nu as folosi aceste produse, deoarece nu pot oferii exact scopul lor principal – securitate.

Iata cateva articole:

http://www.infosecurity-magazine.com/news/surveillance-camera-flaw-hackers/

http://ipvm.com/reports/hikvision-ezviz-security/

http://seclists.org/fulldisclosure/2015/May/131

Pare destul de deranjant sa vezi in majoritatea sectiilor de Politie si unitatilor militare, ciorchine peste ciorchine de camere Hikvision renumite pentru pretul lor fara concurenta, dar si de gaurile de securitate pe care le poate exploata orice copilas; culmea folosite pentru monitorizarea unor obiective sensibil strategice.

Oare la licitatiile publice deschise este ok regula „Best price wins!” fara sa ne uitam si in spatele produselor?! Multi vor spune ca sunt ieftine si bune, si pot fi izolate de restul sistemelor, daca sunt atat de periculoase, din cauza vulenrabilitatilor. Dar, atunci de ce mai folosim tehnologia IP, nu pentru a cumula si asambla mai multa informatie, pentru a creste precizia datelor?! Iar unele obiective nu sunt tocmai bune pentru videochat sau live streaming pe internet, mai ales in contextul international nu tocmai linistit.

sistem supraveghere statie pompare apa

Oricum, un sistem de camere IP fara un VMS (Video Management System) bun este contraproductiv, fata de un sistem de camere mediocre guvernate de un VMS avansat. „Degeaba ai ochii buni, daca creierul nu iti prelucreaza ceea ce vezi!”

Cele mai bune experiente le-am avut cu sistemele si camerele Axis impreuna cu liderul VMS-urilor Milestone, dar si cu Mobotix.

Sisteme de supraveghere inteligente intr-o lume guvernata de internet si viteza de circulatie si ansamblare a informatiilor, din pacate se indreapta intr-o directie gresita. Regimul chinez are o super promotie la sistem de supraveghere pentru toata lumea, cine ii ajuta cu software-ul – asta ar fi intrebarea. De copiat hardware se pricep, dar e greu cu aplicatiile…

Tu ce alegi sa sustii, cercetarea si dezvoltarea cu software mai sigur – sau te bagi la promotie?!